Mainos

Komissio haluaa EU:n maataloustuet julkisiksi

EU:ssa valmistellaan parhaillaan asetusta, joka edellyttää tukitietojen julkistamista. Asiaa ajava komissaari Siim Kallas moittii Suomea siitä, että yleensä avoimuutta puoltava Suomi jarruttelee tässä kohdin.

Toistaiseksi EU-maiden enemmistö vaikenee Suomen tavoin EU:n maataloustukien saajista. Vain kolme maata julkistaa kaikki tiedot, ja kahdeksan maata kertoo osan. Julkistetuista tiedoista on käynyt ilmi muun muassa, että suurimpiin EU:n maataloustukien saajiin kuuluu Britannian kuningashuone.

EU:n komission mielestä tukien julkistaminen vähentäisi väärinkäytöksiä. Siksi komissio on esittänyt, että jäsenmaiden pitää kertoa, ketkä EU:n maataloustukea saavat ja kuinka paljon. Hanke on MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan myötätuulessa, ja päätös tehdään mahdollisesti jo tänä syksynä. Ratkaisun on oltava yksimielinen.

Suomessa valtio ei ole nähnyt tietojen kertomista tarpeelliseksi, mutta Suomi ei myöskään vastusta ehdotusta aktiivisesti.

MTK:n mielestä tukitietoja ei pitäisi julkistaa.

- Emme näe sitä hyvänä, että lähdettäisiin repostelemaan näillä julkisuudessa. Silloin muutkin tuet, jotka maksetaan valtion kassasta: asumistuet ja kaikki muut, niin näistä voidaan sitten tehdä listoja ja näitä voidaan sitten julkistaa. En usko, että se palvelee ketään, MTK:n puheenjohtaja Michael Hornborg painottaa.

MTK muistuttaa, että jo nyt on mahdollista laskea paljonko EU-tukea joku saa. Tuen määrä per hehtaari tai kotieläin on julkista tietoa, eli pitää vain tietää, montako hehtaaria tai lehmää joku omistaa, ja kaivaa taskulaskin esiin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.