Komentajavaihdoksesta aiheutuva kenraaliruletti onnistuu pikavauhdilla, uskoo presidentti Niinistö – "Se vaatii henkilökunnalta vähän joustamista"

0:48
Katso videolta uutisjuttu aiheesta.

Presidentti Sauli Niinistö nimitti tänään pääesikunnan päällikkö Timo Kivisen (59) puolustusvoimain uudeksi komentajaksi. Siitä seuraa pitkä ketju vaihdoksia ylimpien upseerien tehtävissä.

Kenraalien ja muiden korkeiden upseerien tehtävänvaihtoruletti on tällä kertaa tavallista haastavampi, koska komentajanimitys viivästyi Juha Sipilän ennenaikaisen eron ja oikeuskansleri Tuomas Pöystin laintulkinnan takia.

Oikeuskansleri katsoi, ettei toimitusministeriö voinut esitellä jo pitkälle valmisteltua komentajanimitystä presidentille.

Yleensä uusiin tehtäviin on varattu noin kolmen kuukauden vaihto- ja valmistautumisaika, mutta nyt aikaa on vain reilu kuukausi. Kivinen ottaa komentajan tehtävän vastaan elokuun alussa, kun nykyisen komentajan Jarmo Lindbergin kausi päättyy.

Presidentti Niinistö uskoo, että nimitysruletti saadaan pitkälle myös nyt syntyneellä pika-aikataululla.

– Siihen on nyt täysi pyrkimys. Se tosin vaatii henkilökunnalta vähän joustamista, mutta sitä tuntuu löytyvän. Uskon, että meillä on siinä komentajan vaihtovaiheessa ihan hyvällä tasolla tuo nimitysketju, arvioi presidentti MTV:n uutisille.

Niinistö sanoo olevansa valmis tekemään tarvittavia nimityksiä heinäkuun presidentin esittelyssä, jos ne ehditään siihen mennessä valmistella.

Komentajien kaudet voivat vaihdella

Timo Kivisen kausi puolustusvoimain komentajana päättyy maaliskuun lopussa 2024, jolloin hänen lakisääteinen eroamisikänsä täyttyy.

Yhden nimityskauden komentajat eivät presidentti Niinistön mukaan ole kuitenkaan mikään ikärakenteesta johtuva pysyvä seuraus.

– Ei suinkaan välttämättä. Nythän kenraalien eläkeikään ollaan vähitellen vähän nostamassakin. Katsotaan nyt sitten minkälaisia ratkaisuja kukin aikanaan tekee. On tietenkin täysin mahdollista, että tulee pitempiäkin jaksoja. Täytyy muistaa, että komentajan eläkeikä on vähän toinen, pohdiskeli Niinistö.

Kysymykseen  puolustusvoiman uuden komentajan valinnan vaikeudesta Niinistö vastasi antamalla ymmärtää, että valinnanvaraa oli.

– Ei se mitenkään erityisen vaikea ollut muutoin kuin niin, että hyviä ehdokkaita oli monia.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja