Komentaja: Näin isku suomalaisjoukkoja vastaan tehtiin

Suomalaisten rauhanturvaajien ajoneuvopartio joutui tänä aamuna räjähdeiskun kohteeksi Pohjois-Afganistanin Mazar-e-Sharifissa.

- Partiomme oli lähdössä sotilastukikohdasta kohti omaa tukikohtaamme. Noin 15 kilometriä ajettuaan tukikohdasta vastaan tuli paikallinen ajoneuvo, jonka kuljettaja, itsemurhaiskijä, räjäytti oman ajoneuvonsa noin kymmenkunta metriä ensimmäisen ajoneuvomme etupuolella, komentaja Tapio Lineri kertoi MTV:n uutisille.

- Henkilöstömme toimi juuri niin kuin on opetettu, eli välittömästi tehtiin tilannearvio, että henkilöstö on kunnossa. Matkaa jatkettiin saman tien pois räjähdysalueelta. Ajoneuvot pysyivät kuitenkin niukin naukin ajokuntoisina ja ryhmä evakuoi itsensä muutaman sadan metrin päähän paikallisten vartioimaan alueeseen ja sieltä käsin lähtivät selvittämään, mitä itse asiassa oli tapahtunut.

Paikalle tuli nopeasti toinen ISAF-partioajoneuvo, jonka kanssa suomalaiset eristivät alueen. Alueelle lähetettiin lisäjoukkoja nopeasti.

- Reserviyksiköt ja räjähdeasiantuntijat ja lääkintäyksiköt saapuivat paikalle siitä huolimatta, että ensitieto oli jo se, ettei henkilövahinkoja tullut.

Iskun kohteeksi joutuneet suomalaiset pääsivät päätukikohtaan noin kahden tunnin kuluttua iskusta.

Suomalaiset ovat tähän asti välttyneet Afganistanin pohjoisalueella vakavammilta yhteenotoilta.

- Toki tämä voi kertoa siitä, että turvallisuustilanne on edelleen heikko ympäri Afganistania ja tilanteen ennakoimattomuus on aika suurta.

Katso Kalle-Ville Lahtisen juttu ja Ulkopoliittisen Instituutin tutkija Charly Salonius-Pasternakin haastattelu (Kymmenen uutiset 3.7.2009)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat