Mainos

Komennusmiesten jälkiveron kumoaminen luo uutta oikeuskäytäntöä

Turun hallinto-oikeus kumosi komennusmiesten ateriakorvausten jälkiveroja. Päätös koskee yhden telakkateollisuuden alihankintayrityksen työntekijöitä.

Turun hallinto-oikeus on kumonnut noin neljänkymmenen telakoilla aliurakointia harjoittavan turkulaisyhtiö Mobimar Oy:n työntekijän jälkiverot.

Alihankintayrityksen työntekijät ovat työskennelleet komennusmiehinä eri telakoilla vuosien 1998 ja 2002 välillä.

Valtaosa jälkiveroista kumottiin, koska työnantajan ja työntekijöiden katsottiin nauttivan luottamuksen suojaa eli veronmaksajan oikeutta luottaa viranomaisen ohjeisiin. Luottamuksen suojan ulottaminen työnantajan lisäksi työntekijöihin on uutta Suomessa.

- Ensimmäinen kerta on tavallaan oikeuskäytäntöä luova ratkaisutoimintaa. Tässäkin tapauksessa voineen sanoa sen, että kun 160 ratkaisematta, jos ongelmakenttä samanlainen, niin tottakai meidän päätös tulee olemaan samankaltainen, kertoo hallinto-oikeustuomariSirpa Aaltonen Turun hallinto-oikeudesta.

Hallinto-oikeus piti korkeimman oikeuden tapaan asiaa tulkinnanvaraisena, mutta ratkaisi asian työntekijöiden hyväksi.

- Luulltavasti on niin vaikuttaa niin, että jos tämä jää lainvoimaan, niin verohallinto ei niin ahkerasti ryhdy jälkiverotuksiin, sanoo ylituomari Hannu Renvall Turun hallinto-oikeudesta.

Verohallinnossa ei kuitenkaan uskota tapauksen lisäävän muiden yritysten intoa hakea jälkiverojen kumoamista.

- Käsitykseni on se, että vastaavien tapausten määrä, joissa työntekijälle on luottamuksen suoja, ei voi olla kovin suuri, sanoo verotuksen johtaja Jyrki Lehto Lounais-Suomen verovirastosta.

Hallinto-oikeudessa on virellä noin 160 valitusta komennusmiesten päivärahojen ja ateriakorvausten verotuksesta. Valitusten käsittelyä jatketaan syksyllä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.