Mainos

Kolumni: Lopettakaa jo se pirun tädittely ja sedättely!

Ole kiltti ja opeta lapsillesi, että on olemassa ihan vain ihmisiä.

Jo ennen kuin raskaus oli suunnitelmissakaan, olin päättänyt, että minun lapseni ei koskaan tule kutsumaan ketään tädiksi tai sedäksi. On aivan älytöntä, että tänäkin päivänä ihan järkevät ihmiset lässyttävät jälkikasvulleen, kuinka ”setä sitä tässä, ja täti tuota tuolla”. Lopettakaa!

Itse olen alusta asti käyttänyt lapselle tuntemattomista ihmisistä sanoja: ”nainen” ja ”mies”. Täti nimittäin tuo mieleeni lähinnä höpsähtäneen luuskan ja setä puolestaan… No, en edes viitsi lähteä avaamaan kaikkia likaisia setämies-juttuja, mitä tuosta termistä mieleen juolahtaa.

Tutuista henkilöistä sen sijaan puhutaan heidän etunimillään. ”Anna tulee meille tänään kylään”. Miksi ihmeessä pitäisi puhua Anna-tädistä (ellei kyse ole sukulaisuussuhteesta)? Samoin tarhakavereiden vanhemmat ovat ihan vain Pirkko ja Pekka (jos heidän nimensä ovat tiedossa) – eivät ”Kullervo-Pellervon äiti ja isä”.

Lisäksi on olemassa ihan kauhean hyvä sana, jota voit käyttää vaikkapa julkisissa kulkuvälineissä. ”Väistäpä hieman, jotta IHMISET pääsevät ohitse”.

Ole siis kiltti ja astu sinäkin nykyaikaan: lopeta lapsellesi lässytys ja puhu hänelle kuin ihmiselle – ihmisistä.

Kirjoittaja on leikki-ikäisen lapsen avioliitossa elävä ”laiska äiti”, joka lyttäsi raskausaikana perhepedit ja pitkät imetykset alimpaan helvettiin – ja imetti lähes puolitoista vuotta ja nukkuu edelleen perhepedissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.