Kolumni: 10 kysymystä sotesta – Petteri Orpo, valinnanvapaus ei siis säästä, vaan maksaa? Pääseekö sinne lääkäriin nopeammin vai ei?

Keisarilla ei ole vaatteita, vaikka hallituksen keskeiset ministerit edelleen muuta väittävät. Näyttää erittäin todennäköiseltä, että ensimmäisiä maakuntavaaleja ei voida järjestää lokakuun lopulla. Tätä ei vain vielä haluta sanoa suoraan.

Eilen soten kireään aikatauluun tuli uusi mutka, kun perustuslakivaliokunnasta perjantaiksi odotettu lausunto palvelujen valinnanvapaudesta lykkääntyi ensi viikkoon.

Myös oikeuskanslerinvirasto on huomauttanut, että meille poloisille kansalaisille ja myös puolueille pitää antaa aikaa valmistautua vaaleihin noin puoli vuotta. Lait pitäisi saada voimaan siis heinäkuun alussa, jotta vaalit voidaan järjestää ajallaan.

Vaalit ovat demokratian helmi, eikä keskustelu niiden ajankohdasta todellakaan ole hyödytöntä ja aiheena hölynpölyä, kuten pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ehti todeta pari päivää sitten.

Poliittinen peli on käy nyt todella kovilla kierroksilla ja siksi tavaraa vuotaa myös mediaan kiihtyvään tahtiin. Ilta-Sanomien haltuunsa saaman perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksen mukaan sote- ja maakuntauudistuksen valinnanvapautta ei voi toteuttaa hallituksen haluamassa aikataulussa.

Perustuslakivaliokunta arvioi, että maakuntauudistus tulisi toteuttaa vaiheittain, ja työ aloitettaisiin hallinnon rakenteista. Siksi sotepalvelut tuotettaisiin alkuvaiheessa maakuntien toimesta. Näin siis 22. toukokuuta päivätyssä lausuntoluonnoksessa.

Että se siitä työrauhasta.

Perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie pitää vuotoa vakavana ja aikoo pyytää asian käsittelyä myös puhemiesneuvostossa.

Ei kai eduskunta ole Kittilä?

Ilma on sakeanaan myös huhuja ja tietoja siitä, mihin temppuihin kansanedustajat niin hallituspuolueista kuin oppositiosta ovat valmiita, jotta valtava ja meitä kaikkia koskeva uudistus etenisi haluttuun suuntaan. Ei voi kuin toivoa, että erilaiset jarrutuspuheet ovat liioiteltuja.

Ei kai eduskunta ole mikään Kittilä, jossa päätöksenteon rajoja ruvetaan venyttämään?

Mutta lopuksi kymmenen kysymystä sotesta. Ainakin itseäni nämä mietityttävät.

1. Miten kukaan ei tunnu tietävän edes miljardiluokassa, mitä soteuudistus voisi maksaa?

2. Onko meille tulossa kolmen miljardin säästöt vai hillitseekö uudistus kustannuspaineita kolmella miljardilla? Puheet ovat vaihdelleet matkan varrella.

3. Valtiosihteeri Martti Hetemäki, mitä hemmettiä! 4,6 miljardia säästöjä. Mistä tämä nyt sitten tuli?

4. Valtiovarainministeri Petteri Orpo, valinnanvapaus ei siis säästäkään, vaan maksaa? Häh?

5. Miten leveät hartiat maakunnalla pitää olla, sentteinä, metreinä? Kun tästä niin paljon puhutaan. Että miten ne palvelut niillä hartioilla hoidetaan?

6. Onko meillä ensi keväänä kolmet vaalit? En kyllä jaksa.

7. Onko noin puoli vuotta kuusi kuukautta?

8. Kenen vika tämä nyt sitten on, kun ei ole tullut valmista kymmenessä vuodessa? Ai mutta kaikkihan ne ovat olleet tätä tekemässä.

9. Miten maakunta voi hoitaa hommansa kunnolla, kun verotusoikeutta ei ole?

10. Pääseekö sinne lääkäriin nopeammin vai ei?

Odotellaan. Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku.

 

Lue myös:

    Uusimmat