Mainos

IS: Perustuslakivaliokunta ei niele hallituksen kaavailemaa valinnanvapautta – johtaa todennäköisesti myöhästymiseen

Perustuslakivaliokunnan mukaan sote-uudistukseen sisältyvää valinnanvapautta ei voi toteuttaa hallituksen kaavailemassa aikataulussa, kertoo Ilta-Sanomat. Lehti on saanut haltuunsa valiokunnan lausuntoluonnoksen.

Perustuslakivaliokunta on kuullut soten tiimoilta valtiosääntöoikeuden asiantuntijoita. Perustuslakiovaliokunta katsoo lausuntoluonnoksessa, että sote- ja maakuntauudistus pitäisi toteuttaa vaiheittain.

Ilta-Sanomien mukaan asiakirjassa todetaan, että uudistukseen liittyy sen nykyisessä muodossa muun muassa liikaa riskejä perusoikeuksien turvaamisen kannalta. Tämän vuoksi valinnanvapaus voisi esitetyssä muodossaan törmätä perustuslakiin.

Silti toteuttamiskelpoinen

Ilta-Sanomien mukaan valiokuntaa evästäneet asiantuntijat ovat olleet sitä mieltä, että valinnanvapaus olisi mahdollista toteuttaa, mutta siihen täytyy ensin tehdä kaikki perustuslakivaliokunnan haluamat muutokset.

Valiokunnan luonnoksen mukaan ennen valinnanvapautta tulisi uudistaa hallinnon rakenteet. Tämä tarkoittaisi, että sote-palvelut pyörisivät alkuun pääosin maakuntien palveluntuotannon varassa.

Tämä taas tarkoittaa, että soten valinnanpauden alkamista joudutaan todennäköisesti siirtämään myöhemmäksi.

Ilta-Sanomat kertoo, että  koko sote- ja maakuntauudistuksen jokainen vaihe saattaa siityä vuodella eteenpäin.

Perustuslakivaliokunnan lopullisen lausunnon odotetaan valmistuvan ensi viikolla.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.