Mainos

Kolumbia, Ecuador ja Venezuela selkkauksen partaalla

Uhkarohkea isku sissiryhmää vastaan on ajamassa Etelä-Amerikkaa vakavaan alueelliseen selkkaukseen, jossa sekoittuvat niin sotilaalliset, ideologiset kuin ulkopoliittisetkin intressit.

Vastakkain ovat kaksi Opec-maata, Venezuela ja Ecuador, sekä Yhdysvaltain tärkeä liittolainen Kolumbia.

Venezuela ja Ecuador ilmoittivat sunnuntaina vahvistavansa joukkojaan Kolumbian-vastaisella rajalla tuhansilla sotilailla, ja kutsuivat lähettiläänsä kotiin maasta. Lisäksi Ecuador sulki Kolumbian suurlähetystön pääkaupungissa Quitossa. Kolumbia sanoi, ettei aio toistaiseksi vastata naapurimaidensa toimiin.

Alueella ei kuitenkaan vielä maanantaina näkynyt merkkejä merkittävistä joukkojensiirroista.

Reyesin kuolema sytytti kriisin

Kriisi sai alkunsa lauantaina, kun Kolumbian armeija teki ilmaiskun ja maahyökkäyksen Ecuadorin puolelle Farc-sissiryhmän leiriin ja tappoi ryhmän kakkosmiehen Raul Reyesin.

Kolumbia esitti iskusta anteeksipyynnön Ecuadorille, mutta piti sitä välttämättömänä. Se kertoi myös löytäneensä leiristä asiakirjoja, jotka vihjaavat Ecuadorin ja Venezuelan tehneen sopimuksia Farcin kanssa ja rahoittaneen ryhmää.

Ecuador kiisti syytökset.

Sotaretki suututti Venezuelan itsevaltaisen vasemmistolaispresidentin Hugo Chavezin, joka on suhtautunut myötämielisesti marxilaiseen Farciin, ja hän määräsi lisäjoukkoja maiden rajalle. Chavezin läheinen liittolainen, Ecuadorin presidentti Rafael Correa, antoi vastaavan käskyn. Ecuadorin hallitus myös varoitti Kolumbiaa erittäin vakavista seurauksista.

Tilannetta kiristää se, että Chavezin välit Kolumbian valtionpäämieheen Alvaro Uribeen ovat vanhastaan erittäin huonot. Chavez pitää Uribea vain Yhdysvaltain vasallina.

Brasilia ja muut lähivaltiot kehottivat maita pysymään rauhallisina ja selvittämään asian neuvotteluteitse. Myös Yhdysvallat sanoi kannattavansa diplomaattista ratkaisua, mutta korosti pitävänsä Kolumbian toimia oikeutettuina.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.