Kolmen viikon Yhdysvaltojen matka piteni vuodeksi – mies ei pysty matkustamaan takaisin kotiin paniikkihäiriön takia: "Tämä on pilannut elämäni"

7:49

Vaikeasta paniikkihäiriöstä kärsivä brittimies ei ole pystynyt matkustamaan lomamatkaltaan kotiin yli vuoteen, sillä se on hänelle liian vaarallista, kertoo brittilehti Mirror.

Mikä kotimaan matkailua jarruttaa? Mitkä ovat Suomen valtit? Katso yllä olevalta videolta keskustelua matkailusta!

Englantilainen Ryan Wynne, 25, matkusti viime vuoden kesäkuussa kolmeksi viikoksi Yhdysvaltoihin tapaamaan ystäviään. Nyt yli vuotta myöhemmin mies on edelleen saarroksissa toisella puolella maapalloa ja jo vararikon partaalla.

– Kaikki sujui normaalisti ja minulla oli mahtava kesäloma, Ryan kertoo Mirrorille matkan alkuvaiheista.

Ryan meni lomansa loppupuolella vierailemaan Philadelphiassa tiedemuseoon ystävänsä tyttären Samathan, 17, kanssa. Suuressa väkijoukossa Ryan kuitenkin kadotti Samathan silmistään.

Säikähdys laukaisi paniikkikohtauksen. Ryan ei ollut koskaan ennen saanut vastaavaa kohtausta.

– Kaikki, mitä kykenin ajattelemaan, oli, että "jos en löydä hänen tytärtään, ystäväni tappaa minut". Kehoni meni shokkiin. Minulla oli vaikeuksia hengittää, Ryan kuvailee.

Kohtaukset alkoivat toistua päivittäin

Ryanin pulssi nousi yli puolitoistakertaiseksi verrattuna normaaliin. Hänet vietiin sairaalaan, josta nuori mies päästettiin kuusi tuntia myöhemmin. Samalla Ryan joutui lentokieltolistalle.

Paniikkihäiriössä toistuvat tiheästi paniikkikohtaukset, mutta potilaalla on myös pelkoa niiden uusiutumisesta, joka voi muuttaa ja rajoittaa käytöstä.

Noin 1–3 prosenttia aikuisista kärsii paniikkihäiriöstä jossain elämänsä vaiheessa. Kohtaukset alkavat tyypillisesti nuorella aikuisiällä.

Paniikkikohtaukset ovat yleensä äkillisiä ja odottamattomia, ja oireet saavuttavat huippunsa nopeasti. Kohtaus kestää useimmiten alle puoli tuntia, joskus harvoin tunteja, ja oireiden kirjo voi olla laaja.

Paniikkikohtaukset vaativat usein joko lääkehoitoa tai psykoterapiaa. Paniikkikohtausten takia ei pidä vältellä paikkoja tai tilanteita, joissa kohtaus voi iskeä.

Lähde: Terveyskirjasto

Muutaman päivän päästä hän sai uuden kohtauksen ja joutui ensiapuun. Miehelle määrättiin hoidoksi sekä metyylifenidaatteja että diatsepaameja, mutta jo vuorokauden sisällä hän joutui uuden kohtauksen takia taas ensiapuun.

Sama kaava on jatkunut nyt jo vuoden. Ryan kertoo syövänsä lääkkeitä säännöllisesti, mutta kohtauksia hän saa silti joka päivä.

Lääkärien mukaan hän ei ole tarpeeksi hyvässä kunnossa lentääkseen tai matkustaakseen kotiin edes laivalla.

– Olen huolissani, että saatan kuolla, jos menen lentokoneeseen. Saan paniikkikohtauksia isoissa ihmisryhmissä ja jos saisin kohtauksen lentokoneessa, en välttämättä saisi tarvitsemaani hoitoa. He [lääkärit] sanoivat, että se on liian vaarallista, Ryan selittää.

"Tämä on pilannut elämäni"

Nyt Ryan on vuoteen omana, ja asuu ystävänsä Abby Whiten, 55, luona. Ennen hoitajana työskennellyt Abby pitää hänestä huolta.

Ryan ei ole joutunut maksamaan asumisestaan vuokraa, mutta vuoden aikana hän on silti kuluttanut jo lähes kaikki 12 000 punnan [13 600 euron] säästönsä.

Viime lokakuussa miehen vakuutusyhtiö lakkasi maksamasta lääkärikustannuksista, ja hän menetti myös työpaikkansa myyntiassistenttina Englannissa.

Ryan kuvailee olevansa vararikon partaalla.

– Tämä on pilannut elämäni.

Lähde: Mirror

Korjattu 9.10. klo 9.12: Tarkennettu miehen pulssin kohoamisesta kertovaa kohtaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja