"Kolmen ässän" kirous pilaa suomalaisten yöunet

Unesta tingitään, vaikka riskit tiedetään – miksi? 10:43
KATSO MYÖS VIDEO: Unesta tingitään, vaikka riskit tiedetään – miksi?

Suomalaiset tinkivät yöunesta, vaikka tietävät univajeen riskit. Miksi näin? Siitä keskusteltiin Huomenta Suomessa uniasiantuntijoiden kanssa.

Unesta tingitään vaikka terveysriskit tiedetään, kertoo Aivoliiton tuore tutkimus. Kansallisen aivoterveysohjelman teettämän kyselytutkimuksen tuloksia pohdiskeltiin Huomenta Suomessa yhdessä unilääkäri Henri Tuomilehdon ja THL:n tutkimusprofessori Timo Partosen kanssa.

Tutkimus kertoo suomalaisten arvostavan unta ja mittailevan sitä kovasti. 

Samalla unesta kuitenkin ollaan valmiita tinkimään. 80 prosenttia vastaajista oli valmiita nipistämään yöunista vähintään silloin tällöin.

Partosen mukaan tämä kertoo siitä, että ihmisten ajankäytöstä kilpailee moni asia. Velvoitteet vievät oman aikansa ja vapaa-aikaa halutaan mahdollisimman paljon.

– Uni jää tällaisessa tilanteessa yleensä jalkoihin ja siitä ollaan valmiita tinkimään, vaikka sitä mielestään arvostaa, mutta kuitenkin sitten omalla käyttäytymisellään saattaa estää itseään nukkumasta tarpeeksi tai tarpeeksi hyvin, Partonen sanoo.

Unta uhkaavat eniten "kolme ässää"

Tutkimuksen mukaan stressi, jatkuva läsnäolo sosiaalisessa mediassa ja suoratoistopalveluiden kuluttaminen myöhään illalla vaikuttavat suuresti suomalaisten nukkumistottumuksiin.

Näiden aiheuttama jatkuva valppaus ja keskeytykset yöllä heikentävät unen laatua ja voivat johtaa univajeeseen sekä sen mukanaan tuomiin ongelmiin.

Uneen voi vaikuttaa moni asia, muun muassa elämäntilanne.

Valitaan mieluummin virikkeet kuin yöunet

Suomalaiset tietävät hyvin, mitä voi seurata univajeesta. Unen kanssa kilpailevat kuitenkin sekundaariset asiat illalla. 

– Se on jännä juttu näin unitutkijan ja unilääkärien näkökulmasta, että illalla juuri, kun väsyttäisi ja pitäisi painua pehkuihin, jokin tuottaa ihmiselle niin paljon mielihyvää, että ihminen valitsee sen mieluummin kuin toisen vaihtoehdon, että kahdeksan tuntia myöhemmin heräisi virkeänä, Tuomilehto sanoo.

Hän lisää, että on ymmärrettävää, että suoratoistopalveluiden kaltaisiin sisältöihin on helppo jäädä koukkuun.

Entä voiko omalla toiminnalla muuttaa unitottumuksiaan? Siitäkin keskustellaan yllä olevalla videolla.

Lue myös:

    Uusimmat