Mainos

Kolmea esimiestä epäillään rikoksesta lahjusjutussa

Epäilyt liittyvät kesäkuun alkupuolella alkaneeseen oikeudenkäyntiin, jossa kahta suomalaista syytetään lahjusten ottamisesta Afganistanissa.

Kolmea eritasoisissa esimiestehtävissä toiminutta rauhanturvaajaa epäillään rikoksesta Afganistanin lahjusjutun yhteydessä. Epäilyt koskevat sitä, ettei havaittuihin laittomuuksiin olisi puututtu.

- Yhtä kuullaan tällä hetkellä syylliseksi epäiltynä, komentaja Jussi Voutilainen pääesikunnan tutkintaosastolta sanoo.

Rikosnimikkeenä kyseeseen saattaa tulla esimerkiksi palvelusrikos. Voutilainen arvioi, että tutkinta saadaan valmiiksi elokuussa.

Epäilyt liittyvät Helsingin käräjäoikeudessa kesäkuun alkupuolella alkaneeseen oikeudenkäyntiin, jossa on syytettynä suomalaisissa kriisinhallintajoukoissa Afganistanissa palvellut 43-vuotias projekti-insinööri ja 52-vuotias tulkki. Kaksikkoa syytetään törkeästä lahjusten ottamisesta jälleenrakennusprojektien yhteydessä.

Yhteensä lahjusrahoissa on kyse syyttäjän mukaan kymmenistätuhansista euroista vuosien 2004-2006 aikana. Rahat ovat peräisin urakoitsijoilta, jotka ovat halunneet solmia sopimuksia suomalaisten kanssa.

Molemmat miehet ovat myöntäneet ottaneensa lahjuksia, tosin vähemmän kuin mitä syyttäjä on esittänyt. He vierittivät oikeudenkäynnissä vastuuta lahjusideasta toisilleen, minkä lisäksi erimielisyyttä oli siitä, mikä oli kummankin osuus rahoista.

"Pääosa esimiehistä toiminut moitteettomasti"

Tutkintapyynnön uusista rikosepäilyistä teki maaliskuussa kurinpitoesimiehenä toimiva operaatiopäällikkö. Uusiin rikosepäilyihin antoivat aihetta seikat, jotka tulivat ilmi keskusrikospoliisin ja pääesikunnan tutkintaosaston tekemän lahjustutkinnan yhteydessä.

Esimiestehtävissä Afganistanissa on palvellut useita kymmeniä ihmisiä, joista osasta on ollut tukea myös asian viemisessä eteenpäin.

- Pääosa esimiesasemassa olleista on toiminut täysin moitteettomasti ja jopa esimerkillisesti meidänkin kannalta, että ollaan saatu tukea (tutkinnan aikana) sieltä, komentaja Jussi Voutilainen sanoo.

Helsingin käräjäoikeus antaa tuomionsa lahjusten ottamisesta syytettyjen projekti-insinöörin ja tulkin osalta ylihuomenna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.