Kolme sienimyrkytyksen saanutta toipumassa

valkokärpässieni on erittäin myrkyllinen.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUS:n kirurgisessa sairaalassa hoidettavana olleet sienimyrkytyksen saaneet potilaat voivat hyvin. Kaksi heistä on siirretty muualle sairaalahoitoon. Kolmatta valkokärpässientä syönyttä hoidetaan edelleen kirurgisessa sairaalassa Helsingissä, mutta hänenkin tilansa on erikoislääkäri Heikki Mäkisalon mukaan hyvä.

Kaikki kolme potilasta siirrettiin tehohoidosta osastolle viikonlopun aikana.

Mäkisalo ei kommentoi, oliko Hämeenlinnassa menehtyneen iäkkään naisen hoito riittävää. Hän kuitenkin kertoo, ettei massiivisiin hoitotoimenpiteisiin voida aina ryhtyä.

- Dialyysin tapaista, maksaa puhdistavaa MARS-hoitoa tai maksansiirtoa ei välttämättä aloiteta, jos toivoa selviytymisestä ei ole. Potilaalla voi olla myös toimenpiteen estäviä sairauksia. Tällainen riskiryhmä on esimerkiksi sydän- ja aivoinfarktipotilaat.

Sienimyrkytyksistä harvoin maksansiirtoja

Mäkisalon mukaan korkea ikä ei ole este maksansiirrolle. Hän kuitenkin myöntää, että yli 70-vuotiailla operaatio aiheuttaa usein ongelmia.

Sienistä johtuvaa myrkytystä hoidetaan tavallisesti vasta-aineilla, suolihuuhtelulla, maksaa puhdistavalla MARS-hoidolla ja viime tilassa maksan siirrolla. MARS-hoitoa saa Suomessa vain Helsingissä, Oulussa ja Tampereella.

- Jos potilaan selviytymisestä ei ole toivoa, hänen siirtämistään toiseen kaupunkiin ei tavallisesti pidetä aiheellisena. MARS-hoito on lisäksi melko kiistelty ja epävarma menetelmä, jonka toimivuudesta ei ole täysin varmaa näyttöä.

Maksansiirtoja tehdään vain Helsingissä. Vuodessa niitä tehdään viitisenkymmentä.

- Maksansiirtoja tehdän harvoin sienimyrkytystapauksissa, yleisempiä ovat siirrot parasetamoli- tai rautamyrkytyksien vuoksi. Näissä tapauksissa parasetamolia tai rautaa on yleensä otettu itsemurhatarkoituksissa.

Lue myös:

    Uusimmat