Kolme neljästä torjuu 16-vuotiaiden äänioikeuden

Varsinkin nuoret vastustavat äänioikeuden ikärajan laskemista. Kyselyssä selvitettiin myös mieluisinta keinoa turvata kotikunnan hyvinvointipalvelut.

Kuusitoistavuotiaiden äänioikeus ei saanut kannatusta Kuntaliiton teettämässä kyselyssä. Kuntalehdessä julkaistussa kyselyssä vain 24 prosenttia vastanneista halusi antaa jo 16-vuotiaille äänioikeutta kunnallisvaaleissa. Ajatusta vastusti 73 prosenttia vastanneista.

Kriittisimpiä ajatukselle oli nuorin 18-24-vuotiaiden ikäluokka, joista vain 19 prosenttia oli valmiita laskemaan äänioikeusikää.

Taloustutkimuksen tekemään ja Kuntaliiton tilaamaan kyselyyn vastasi vajaa tuhat äänioikeutettua suomalaista. Kyselyssä selvitettiin myös kansalaisten näkemyksiä kuntien tehtävistä ja vastuista.

Kyselyssä selvitettiin, miten kansalaiset mieluiten haluaisivat turvata oman kotikuntansa hyvinvointipalvelut. Vastaajat saivat valita kaksi vaihtoehtoa. Suosituimmat konstit olivat palvelujen tuotannon tehostaminen (40 prosenttia) ja hallinnon tehostaminen (32 prosenttia).

Nykyistä laajempi yhteistyö vapaaehtoisjärjestöjen kanssa oli mieleinen vaihtoehto 29 prosentille vastanneista, ja 22 prosenttia luotti paikallisen päätösvallan lisäämiseen.

Palvelujen yksityistäminen samoin kuin kunnallisverojen korottaminen olivat vähemmän suosittuja ajatuksia. Kummatkin saivat 16 prosentin kannatuksen. Vähiten suosittu idea oli kuntalaisten omavastuun nostaminen. Tätä kannatti vain 11 prosenttia.

Veronkorotuksia vastustivat selkeimmin kokoomuksen, keskustan ja RKP:n kannattajat. Paikallisen päätäntävallan lisäämistä kannattivat eniten SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajat. Vihreiden kannattajat olivat innokkaimpia lisäämään yhteistyötä järjestöjen kanssa.

Vastaajia pyydettiin arvioimaan myös eri asioiden tärkeyttä omassa kotikunnassaan. Selvästi tärkeimmäksi tekijäksi nousi turvallinen ja viihtyisä asuinympäristö, jonka 95 prosenttia nimesi tärkeäksi. Tärkeinä pidettiin myös laadukkaita kunnallisia palveluja (87 prosenttia), tehokasta kunnallista päätöksentekoa (85), hyviä liikenneyhteyksiä (84) sekä taloudellista toimintavarmuutta (83 prosenttia).

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat