Kolmasosa suomalaisista tuntee jonkun, joka ajaa, vaikkei kannattaisi – "Kuljettajan läheinen saattaa ensimmäisenä huomata..."

Näillä keinoilla ikääntyvä autoilija voi hankkia lisävuosia ratin takana 6:40
KATSO MYÖS: Näillä keinoilla ikääntyvä autoilija voi hankkia lisävuosia ratin takana.

Terveys voi olla erittäin merkittävä autoiluun vaikuttava asia. Liikenneturva toteutti kyselyn suomalaisten ajatuksista ja kokemuksista ajoterveyteen liittyen.

Läheisen autolla ajamiseen on puututtava, jos se ei ole sairauden takia enää turvallista. Näin kokee lähes jokainen Liikenneturvan kyselyyn vastanneista.

Tästä huolimatta kolmasosa suomalaista tuntee ainakin yhden ihmisen, joka ajaa, vaikka ajoterveys ei ole todennäköisesti riittävä ajamiseen.

Kselyn mukaan yhdeksän kymmenestä kokee, että sairauksien vaikutuksista autolla ajamiseen pitäisi puhua enemmän.

Lähetulkoon kaikki kyselyyn vastanneista ovat sitä mieltä, että lääkärin tai apteekkarin on kerrottava, jos lääke vaikuttaa haitallisesti ajosuoritukseen. 

Myös ikä voi vaikuttaa

Ikääntymisen myötä yleistyvät niin mahdolliset sairaudet kuin muutkin ajokykyä heikentävät seikat, muistuttaa Poliisi

Toisinaan ajokyky heikkenee, mutta ihminen täyttää edelleen ajokorttilain mukaiset terveysvaatimukset ja saa näin ollen jatkaa autoilua. Tällaisessa tapauksessa henkilön tulee kuitenkin itse suunnitella liikkumisensa sillä tavoin, että pystyy heikentyneestä ajokyvystä huolimatta kulkemaan liikenteessä turvallisesti autolla. Lue enemmän aiheesta täältä.

Läheisten ajoterveys huolettaa

Liikenneturvan suunnittelija Mia Nyholmin mukaan kyselyssä saadut vastaukset kertovat, että suomalaiset ymmärtävät ajoterveyden merkityksen liikenteen turvallisuudelle, niin kuljettajalle itselleen kuin myös muillle tiellä liikkujille.

– Ongelmallisemmaksi tilanne muuttuu siinä vaiheessa, kun toisen ihmisen, läheisen, ajamiseen pitäisi puuttua tai ainakin selvittää terveystilanne myös ajamisen kannalta, Nyholm sanoo tiedotteessa.

Liikenneturva muistuttaa, että loppuviimein ajoterveyttä arvioi aina lääkäri. Ja jos terveydellisiä ongelmia ilmaantuu, niin ei kannata kannata viivytellä lääkärille menoa kortin menettämisen pelossa, sillä usein sairauden hoito tukee myös ajoterveyttä.

Kuljettaja ei välttämättä itse huomaa tapahtuneita muutoksia ajoterveydessään, sillä monet terveydessä tapahtuvat asiat saattavat tapahtua ajan kanssa, hitaasti.

– Kuljettajan läheinen saattaa ensimmäisenä huomata pulmat muun liikenteen seuraamisessa tai autoon ilmaantuvat pienet kolhut. Ottamalla asian puheeksi voi kuljettajaa auttaa tunnistamaan puutteet ajamisessa. Puuttuminen voi estää isomman tragedian myöhemmin, Nyholm kertoo.

Katso täältä Liikenneturvan ja poliisin yhdessä tuottama video. Videolla halutaan kiinnittää huomiota ajoterveyteen ja ajokuntoon.

Kyselyyn vastasi vastasi 1 000 ihmistä, joista autoilevia on 78 prosenttia

Lue myös:

    Uusimmat