Mainos

Kolmasosa albaaneista paennut kodeistaan

Kodeistaan pakenemaan joutuneiden Kosovon albaanien määrä on noussut 634 000:een, kertoi sotilasliitto Naton edustaja Jamie Shea tänään. Joka kolmas Kosovon 1,8 miljoonasta albaanista on näin pakosalla. Shean mukaan Jugoslavian joukot ovat ajaneet 30 000 albaania pois Kosovon pääkaupungista Pristinasta viimeksi kuluneen vuorokauden aikana.

Kosovosta pakeni 36 000 albaania eilen, ja 25 000 pakolaista odotti kymmenen kilometrin pituisessa jonossa pääsyä Makedonian rajan yli tänään, Shea sanoi. Jugoslavian joukkone kerrotaan ottavan pakolaisilta heidän rahansa. Shean mukaan Nato haluaa tietää, missä ovat kosovolaiset 16-60 -vuotiaat miehet. Joidenkin tietojen mukaan miehiä on kerätty leireille tai käytetty ihmiskilpinä.

Albaniaan saapui tänään 14 000 uutta albaanipakolaista Kosovosta, kertoi Etyjin edustaja. Kaikkiaan Albaniassa on jo noin 130 000 pakolaista Kosovosta. Albania myönsi tänään, että tilanne enää ole maan hallinnassa. Tiedotusministeri Mussa Ulqini kuvasi pakolaistilannetta "katastrofaaliseksi".

Albania on Euroopan köyhin maa eikä sillä ole mahdollisuuksia selvitä pakolaisvyörystä omin avuin. Albanian varapääministeri Ilir Meta arvioi eilisiltana, että pakolaisia saattaa tulla maahan jopa 200 000.
-Emme voi väittää kansainvälistä yhteisöä piittaamattomaksi, mutta apua ja tarvikkeita tulee kyllä liian hitaasti, hän sanoi.

Albanian pohjoisessa Kukesin kaupungissa tungeksi tuhansia uupuneita miehiä, naisia ja lapsia, joilla ei ollut mitään paikkaa minne mennä. Albanian viranomaisilla ei ollut tarpeeksi busseja ja kuorma-autoja, jotta pakolaiset olisi voitu kuljettaa pakolaisleireille. Morinan raja-asemalla pakolaisten muodostama jono jatkui silmänkantamattomiin.

Naton sotilasedustajan David Wilbyn mukaan Milosevic yrittää "horjuttaa" Balkanin aluetta ajamalla kymmeniätuhansia pakolaisia naapurimaihin.
-On käymässä koko ajan selvemmäksi, että Milosevic - tehtyään etnisiä puhdistuksia laajoilla alueilla - ajaa valtavia pakolaismääriä etelään ja länteen horjuttaakseen naapurimaitaan kuten Albaniaa ja Makedoniaa, Wilby sanoi.

EU:n ulkoministerit koolle torstaina

EU:n ulkoministerit kokoontuvat ensi torstaina Luxemburgiin keskustelemaan Kosovon pakolaiskriisistä, EU:n humanitaarisista asioista vastaava komissaari Emma Bonino kertoi tänään. Boninon mukaan Yhdysvaltain apulaisulkoministeri Strobe Talbott saapuu Brysseliin ensi viikolla koordinoimaan toimia, joiden avulla Kosovon pakolaisten ahdinkoa yritetään helpottaa. Bonino sanoi myös, että avustustyöntekijät tarvitsevat aseellista suojelua, jos heidän halutaan auttavan ihmisiä Kosovon alueella.

Pakolaistilanne kiristyi Makedonian rajalla

Tilanne kiristyi tänään Makedonian rajalla, kun luodinkestäviin liiveihin pukeutuneet aseistautuneet sotilaat yrittivät hillitä rajan yli pyrkivien pakolaisten vyöryä. Alueella olevat toimittajat kertoivat, että rajalla tungeksii noin 15 000 pakolaista. Toimittajien mukaan on pelättävissä, että osa pakolaisista yrittää tunkeutua väkisin poliisien ja sotilaiden muodostaman ketjun ohi päästäkseen Makedonian puolelle turvaan.

Makedonian edustaja sanoikin tänään, ettei Kosovosta Makedoniaan saapuvien pakolaisten määrä ole enää hallittavissa, vaan pakolaistulva uhkaa vakautta ja järjestystä maassa. Makedonia kehotti kansainvälistä yhteisöä nopeuttamaan toimia maan rajalla tungeksivien tuhansien Kosovon albaanien auttamiseksi.

Varaulkoministeri Boris Trajanov arvosteli kansainvälisen yhteisön tähänastisia toimia riittämättömiksi. Ulkomailta on hänen mukaansa lähetetty tähän mennessä vasta 300 telttaa Makedoniaan. Varapääministeri Radmila Kiprijanovan mukaan Makedoniaan saapui eilen 9300 pakolaista, ja maassa olevien albaanipakolaisten määrä nousi tällöin 42 000:een.

UNHCR: Pristinaa tyhjennetään

YK:n pakolaisjärjestö UNHCR varoitti tänään, että katastrofin mittasuhteet jo saavuttanut Kosovon pakolaistilanne uhkaa huonontua entisestään, koska Jugoslavia on ryhtynyt järjestelmällisesti tyhjentämään Kosovon pääkaupunkia Pristinaa sen syntyperäisistä albaaniasukkaista.

-Tilanne on katastrofaalinen. Pakolaisvyöryn laantumisesta ei ole mitään merkkejä. Pakolaisten mukaan Pristinassa kootaan kymmeniätuhansia ihmisiä karkotettaviksi, UNHCR:n tiedottaja Judith Kumin kertoi Genevessä.

UNHCR:n mukaan pakolaisten kertomukset ovat yhteneväisiä: serbipoliisit ovat viime päivinä liikkuneet eri puolilla kaupunkia, ampuneet ilmaan ja kehottaneet ihmisiä kokoontumaan Dragodanin alueelle päärautatien tuntumaan. Sotilaat ovat sanoneet karkotettaville, että nämä saisivat "ilmaisen kyydin Makedoniaan" vastineeksi taloistaan ja autoistaan.

Pakolaiset kertovat julmista karkotuksista

"Katsokaa kyläänne vielä kerran. Ette nimittäin näe sitä enää koskaan". Nämä sanat ovat syöpyneet ikiajoiksi länsikosovolaisen Pecin kylän 120 asukkaan mieleen.
-Meillä ei ollut aikaa pakata, kertoo 63-vuotias Muhamet Goga kyynelten pyrkiessä hänen silmiinsä. Hän ei saanut myöskään ottaa yhteyttä samassa kylässä asuviin tyttäriinsä. Kaikki jotka vastustivat karkotusta ammuttiin.
-Se oli kauheaa. Meidät sullottiin kuorma-autoon, itkevät lapset ja vaikeroivat vanhukset mukaan lukien, Goga jatkaa kertomustaan.

Albanian rajan suuntaan matkaava saattue oli pitkä. Siihen kuului henkilöautoja, busseja, kuorma-autoja ja traktoreita. Kaikki Kosovon albaanit olivat saaneet käskyn lähteä viipymättä taloistaan. Karkotukset oli mitä ilmeisimmin valmisteltu huolellisesti. Pakolaiset kertoivat, että serbit tunkeutuivat kyliin julmasti, pahoinpitelivät ihmisiä ja ampuivat heitä kaduille. Muutamat kyläläiset surmasivat itse itsensä silkasta epätoivosta. Sitten tuli määräys: "Jääkää tänne kuolemaan tai lähtekää Albaniaan ja säilykää hengissä".

Rajalle oli matkaa satakunta kilometriä, ja saattue pysäytettiin matkan varrella moneen otteeseen. Pakolaiset kertoivat, että heitä pilkattiin, loukattiin ja piestiin. Naisten oli luovutettava korunsa. Rajalla odotti vielä yksi nöyryytys: serbit veivät pakolaisten passit ja tyhjensivät likasankoja heidän ylleen. Autoista revittiin rekisterikilvet.
-He halusivat näyttää meille, että paluuta ei ole, sanoo Goga. Albanian puolella Goga kuljetettiin perheineen Tiranaan, missä heidät majoitettiin urheiluhalliin yhdessä tuhansien muiden kanssa.

Gogalla oli kuitenkin onnea: eräs albanialainen taksikuski vei hänet kotiinsa.
-Olemmehan veljiä, meidän on pidettävä yhtä näinä vaikeina aikoina, tämä oli sanonut.
Kolmen aikuisen tyttärensä kohtalosta Muhamet Gogalla ei ole tietoa.
(STT-AFP-Reuters)


Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.