Mainos

Kokoomus palauttaa koko Nova Groupilta saadun potin

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö (kok.) aloitti tänään vaalirahoitusskandaalissa vaiheen, jossa yksittäiset kansanedustajat sekä puolueet palauttavat Nova Groupilta saamiaan vaalirahoja yhtiön konkurssipesään ja tiedottavat sen jälkeen tilisiirrosta Suomen Tietotoimistolle.

Illansuussa Niinistön puolue kokoomus ilmoitti, että se on päättänyt palauttaa Nova Groupin ja muun Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n kautta tulleen vaalirahan. Puolue aikoo palauttaa konkurssipesään myös kaikkien kansanedustajien ja kansaedustajehdokkaiden yhtiöltä saamat tuet. Summa on yhteensä 46 000 euroa.

Niinistö palautti jo muutama päivä sitten omasta aloitteestaan 3700 euroa, kertoo pesänhoitaja asianajaja Pekka Kokko.Ensimmäisenä rahaa palautti kokoomuskansanedustaja Marja Tiura, joka näyttää siitä huolimatta vajonneen yhä syvemmälle skandaalien syövereihin.

Mietokin maksoi tuen takaisin

Myös keskustan kansanedustaja Juha Mieto palautti vaalitukeaan Nova Groupin konkurssipesälle. Mieto kertoi STT:lle tilittäneensä konkurssipesälle 1 800 euroa. Summa on laskennallinen Novan osuus hänen Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistykseltä saamastaan 5 000 euron vaalituesta. Jos tarkemmissa selvityksissä ilmenee, että jotakin vielä puuttuu, Mieto sanoo maksavansa lisää.

Mieto sanoi lähteneensä asiassa liikkeelle kuultuaan, että puhemies Niinistö oli palauttanut rahansa. Pesänhoitaja Kokko vahvisti saaneensa tiedon rahojen tilittämisestä. Tilitietoja hän ei ollut vielä nähnyt.

Mieto kuuluu siihen harvalukuiseen kansanedustajajoukkoon, joka ilmoitti KMS-yhdistykseltä saamansa tuen jo alkuperäisessä vaalirahailmoituksessaan.

Sdp ja kokoomus palauttavat, keskusta ei

Matti Vanhanen

Juuri ennen Miedon palautusilmoitusta asialle ehti sosiaalidemokraattinen puolue. Sdp palauttaa Nova Groupin konkurssipesälle saamiaan vaalirahoja noin 3 500 euroa.

Sdp sai viime eduskuntavaalien alla Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistykseltä kymmenentuhannen euron lahjoituksen. Tästä lahjoituksesta Novalle palautetaan nyt summa, joka vastaa yhtiön osuutta KMS-yhdistyksen jakamasta vaalituesta.

Keskustan puheenjohtaja pääministeri Matti Vanhanen vastasi eduskunnassa tänään neljä kertaa peräkkäin toimittajien kysymyksiin Nova Groupin tukien palauttamisestai.

- Mmm, mitään uutta tähän sanottavaa ei ole. Se oikeusprosessi on yhä kesken. Politiikan puolelta on tähän paha sanoa mitään, Vanhanen vastasi ensimmäiseen kysymykseen.

- Mmm, prosessi on sen takia, että konkurssimenettely [on paikka], jossa nämä asiat käsitellään. Parasta menetellä lainsäädännön mukaan, se on yleensäkin hyvä neuvo, kuului vastaus toiseen kysymykseen.

Aiemmin keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen on sanonut, ettei keskusta palauta rahoja.

Katso Eeva Lehtimäen juttu ja Timo Haapalan analyysi (Kymmenen uutiset 16.9.2009)

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.