Kokoomus jättää välikysymyksen hallituksen laiminlyönnistä EU-vaikuttamisessa

Kokoomus jättää hallitukselle välikysymyksen EU-vaikuttamisesta.

Puolueen mukaan hallitus on laiminlyönyt Suomen kansallisten etujen ajamisen metsäpolitiikassa ja niin sanotussa ennallistamisasetuksen käsittelyssä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi välikysymyksen jättämisestä myös Twitterissä.

Kokoomus katsoo, ettei Suomen tule hyväksyä ennallistamisasetusta ehdotetussa muodossaan.

Kokoomuksen mukaan Suomen on otettava asetukseen kielteinen kanta Ruotsin tavoin ja talousvaliokunnan lausunnon mukaisesti, sillä asetus ei edistä sille asetettuja tavoitteita tarkoituksenmukaisella tavalla.

Ruotsissa hallitus on ottanut kielteisen kannan ennallistamisasetukseen. Lisäksi maan parlamentti kyseenalaisti asetusehdotuksen EU:n toissijaisuusperiaatteen nojalla, ja korosti kansallista itsemääräämisoikeutta metsäkysymyksissä.

– Suomen metsien vastuullinen käyttö on turvattava. Ennallistamisasetus ei kunnioita unionin toiminnan kannalta olennaista toissijaisuusperiaatetta eikä tuota parasta mahdollista lopputulosta kansallisen liikkumavaran jäädessä liian rajalliseksi, Orpo sanoo. 

Orpon mukaan myös kustannukset Suomelle ovat suhteettoman suuret. 

– Hallitus on räikeästi laiminlyönyt EU-vaikuttamisen Suomelle elintärkeässä metsäpolitiikan kysymyksessä. Hallitus on epäonnistunut, sillä se ei pystynyt muodostamaan yhtenäistä linjaa. Hallituspuolueet riitelevät eikä pääministeri ota johtajuutta yhteisen linjan muodostamisesta, Orpo sanoo.

"Suomen EU-politiikka on metsäkysymyksissä aivan levällään"

Kokoomuksen mukaan EU-komissio on antanut esityksensä ennallistamisasetuksesta jo kesäkuussa, mutta hallituksella on kestänyt kolme kuukautta tuoda U-kirje eduskunnan käsiteltäväksi.

U-kirjelmä on valtioneuvoston eli hallituksen kirjelmä, jolla se saattaa eduskunnan käsittelyyn asian, joka on tulossa päätettäväksi EU:ssa, sillä ne ovat myös eduskunnan toimivaltaan kuuluvia asioita, kerrotaan Eduskunnan verkkosivuilla.  

Kokoomus sanoo, että prosessi on jo käynnissä EU:n neuvostossa.

– Ensin hallitus hautoi asiaa 12 viikkoa niin, ettei eduskunnalle enää jäänyt mahdollisuutta käyttää tarkoitettuja vaikuttamiskeinojaan. Sen jälkeen hallituksen kanta on ollut epäselvä. Ympäristöministeri Ohisalo sanoo toista ja maa- ja metsätalousministeri toista. Miksi tätä ei hoidettu kuntoon kesällä? eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoo.

– Suomen EU-politiikka, jota pääministeri johtaa, on metsäkysymyksissä aivan levällään. Juuri tällaisen epäonnistumisen välttämiseksi EU-vaikuttaminen on säädetty perustuslaissa pääministerin nimenomaiseksi velvollisuudeksi, Mykkänen jatkaa.

Kokoomuksen mukaan hyväksyttävän kokonaisratkaisun saavuttaminen edellyttää muun muassa kustannusten merkittävää alenemista, jäsenvaltioiden liikkumavaran ja keinovalikoiman joustavuuden lisäämistä sekä komission delegoidun säädösvallan kaventamista.

Lue myös:

    Uusimmat