Kokoomus ei äänestäkään tyhjää EU:n elpymispaketista – Orpo: "Selkeä enemmistö haluaa varmistaa, ettei tämä paketti kaadu eduskunnassa"

Kokoomus ei sittenkään äänestä tyhjää EU:n elpymispaketista – näin Orpo perustelee vetäytymistä hallitusta ravistelleesta tiukasta linjasta 3:37
Näin kokoomuksen Petteri Orpo perustelee äänestyslinjauksen muutosta.

Kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen mukaan kokoomuksen kansanedustajat eivät äänestä tyhjää EU:n elpymispaketista.

Toisin kuin kokoomus aiemmin päätti, niin oppositiopuolue ei äänestäkään tyhjää EU:n elpymispaketista.

– Hallituksen neuvottelemassa paketissa on valuvikoja. Ryhmän enemmistö on valmis tukemaan mietintöä ja ryhtiliikelausumia ja äänestämään jaa. Osa painottaa valuvikoja ja äänestää ei, kertoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

Mykkänen kuitenkin lisäsi, että sitovaa ryhmäpäätöstä suuntaan tai toiseen ei ole tehty.

Mykkäsen mukaan aiemmalla ryhmäpäätöksellä äänestää tyhjää kokoomus pakotti hallituksen neuvottelupöytään ja "paalutti europoliikan ryhtiliikkeen" valtiovarainvaliokunnassa. 

– Muuttuneessa tilanteessa kokoomuksen eduskuntaryhmä purkaa tyhjää äänestämistä koskevan päätöksen. Ryhmässä on yhteisymmärrys siitä,  että toimintakykyinen EU on Suomen hyvinvoinnin ja turvallisuuden kulmakivi.

"Paljon niitä, joille tämä paketti on tuskallinen ratkaisu"

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoo olevansa tyytyväinen valtiovarainkunnan mietintöön. Hän myös totesi elpysmipaketin jakaneen kokoomuksen eduskuntaryhmää.

– Samaan aikaan olen tyytyväinen siitä, että ryhmän selkeä enemmistö haluaa osaltaan varmistaa, ettei tämä paketti kaadu eduskunnassa.

Orpon mukaan kokoomukselle EU:n merkitys on "valtavan kokoinen". Hän myös kertoi pitävänsä kokoomusta Suomen eurooppalaisimpana puolueena.

Puheenjohtajalta kysyttiin, miltä hän arvelee puolueen "soutamisen ja huopaamisen" näyttävän ulospäin.

– Varmaan politiikan soutamiselta ja huopaamiselta.

Orpo kuitenkin lisäsi, että hänen mielestään hallitus ei ollut ottanut sitä mahdollisuutta huomioon, että perustuslakiovaliokunta linjaisikin niin, että EU:n elpymispaketin hyväksyntä eduskunnassa vaatisi kahden kolmasosan enemmistön. Näin kuitenkin tapahtui.

– Meidän oli saatava tilanne, jossa hallitus joutuu neuvottelemaan meidän kanssa jatkosta. Ryhmässä on paljon niitä, joille tämä paketti on tuskallinen ratkaisu.

Lue myös:

    Uusimmat