Eeva Lehtimäen kommentti: Kokoomus, perussuomalaiset ja SDP käyvät tiukan taiston kuntavaaleissa – ykköspaikasta kamppailee myös kesä

1:17
Katso myös: Keskustan kannatus on pudonnut entisestään tuoreessa Ylen kannatusmittauksessa – erikoistutkija: "Haastavalta näyttää, kun mikään ei tunnu auttavan"

Villin kesän kutsu on puolueiden suurin vihollinen tulevissa kuntavaaleissa. Kuntavaalikamppailu on vasta käynnistymässä ja kisa on kolmen kauppa, kirjoittaa MTV Uutisten yhteiskuntatoimituksen päällikkö Eeva Lehtimäki.

Kolme puoluetta taistelee tällä hetkellä kuntavaalien ykköspaikasta, kun ennakkoäänestyksen alkuun on vajaat kolme viikkoa.

Koronan ja hallituskriisin keskellä koko kuntavaalit tuntuvat unohtuneen.

Kyllä, kesäkuussa mennään taas.

Ylen tuoreessa kuntavaalimittauksessa kokoomus vetää vaalivankkurien kärjessä 20,2 %:n kannatuksella. Puolueella on kahden prosenttiyksikön kaula keskenään tasoissa oleviin perussuomalaisiin (18,2 %) ja demareihin (18,1 %).

Perussuomalaiset ei ole pystynyt hyödyntämään SDP:n ja kokoomuksen viime viikkojen ahdinkoa valtakunnan politiikassa. Pääministeri Sanna Marinilla (sd.) oli mittausaikana käynnissä sekä koronaväännöt että oman hallituksen eloonjäämiskamppailu kehysriihessä.

Kokoomus on kipuillut EU:n elpymispaketin kanssa sekä ärhennellyt riihen talouslinjauksista.

Kuntavaalien taistosta on tulossa tiukka, mutta kärkikolmikosta tukalin asema on SDP:llä. Puolue epäonnistui ehdokashankinnassa verrattuna kokoomukseen ja perusuomalaisiin. Neljä vuotta sitten SDP:llä oli vielä 6100 ehdokasta, nyt enää 5612.

Kuntavaaleissa ehdokasmäärällä on iso vaikutus lopputulokseen.

Perussuomalaisten salaliittoteoriat vaalien siirrosta olivat turhia

SDP luottaa suosittuun pääministeriinsä, mutta toinen koronakevät on kalvanut Marinin ja pääministeripuolueen suosiota. Vielä tammikuussa, Ylen ensimmäisessä kuntavaalimittauksessa, SDP oli paalupaikalla.

Perussuomalaiset liekitti muita puolueita kuntavaalien äkkiväärästä siirrosta huhtikuulta kesäkuulle. Salaliittoteoriat olivat turhia, koska myös suurin oppositiopuolue hyötyi siirrosta ja nousi vajaalla 6000 ehdokkaalla ohi demareiden ehdokasasettelussa.

Tällä kannatuksella ja ehdokasmäärällä perussuomalaiset on suurella varmuudella kuntavaalien voittajia. Neljä vuotta sitten puolue sai vain 8,8 %:n tuloksen.

Kokoomus ennakkosuosikkina vaaleihin – SDP:llä tukala tilanne Helsingissä

Kokoomus lähtee ennakkosuosikkina kesäkuun kuntavaaleihin. Puolueella on toiseksi eniten ehdokkaita valtakunnallisesti. Taloustutkimuksen mukaan kokoomus on lisännyt kannatustaan Uudellamaalla ja varsinkin Helsingissä. Myös muissa suurissa kaupungeissa on nousua.

Kiinnostava tieto on myös se, että kokoomus on Taloustutkimuksen mukaan rohmunnut kannattajia etenkin perussuomalaisista.

Kokoomuksen hyvää menestystä tukee myös se, että puolueella on uskollinen perusäänestäjäjoukko, joka taapertaa uurnille satoi tai paistoi.

Helsingin Uutisten tuoreen gallupin mukaan kokoomus on noussut pääkaupungissa takaisin ykköspuolueeksi ohi vihreiden. Mittauksen suurin uutinen on kuitenkin se, että SDP on tippunut helmikuun mittauksen kolmannelta sijalta viidenneksi vasemmistoliiton taakse Helsingissä.

Alkuvuoden sisäinen kiistely kokoomuksen linjasta pormestarikriiseineen Helsingissä on selätetty.

Vihreillä suurin tiputus

Ei kiistakirjoitusta ilman keskustaa. Puolue on kuntavaalien kanssa ahdingossa, vaikka sillä on edelleen eniten ehdokkaita tulevissa vaaleissa. Nyt ehdokaslistoille saatiin kasattu 6900 ehdokasta, pudotus on kuitenkin roima verrattuna neljän vuoden takaisiin vaaleihin, jolloin liikkeellä oli 7500 keskustaehdokasta.

Kuntavaalien loppukiriin keskusta lähtee 11,7 %:n kannatuksella.

Ihmehenkiinherätystä ei näytä olevan tulossa. Keskusta on matkalla vaalitappioon, lähinnä kyse on miten syvälle puolue sukeltaa. Viime vaaleissa 2017 puolue saalisti 17,5 %:n kannatuksen.

Kehysriihessä keskusta ja vihreät ottivat yhteen maakuntien turveyrittäjien tuesta ja puolueiden välit ovat hallituksessa jännitteiset.

Puolueet käyvät tasaista kisaa neljänneksi suurimman puolueen paikasta.

Toukokuun mittauksen suurin tippuja on vihreät (10,6 %, -1,5 prosenttiyksikköä). Neljä vuotta sitten puolue oli kuntavaalien voittajia 12,5 %:n tuloksella.

Kirittävää on, jos puolue mielii uusia neljän vuoden takaisen tuloksen.

Vihreissä on iloittu omasta ehdokasennätyksestä (2800). Puolue etenee myös pienin askelin kaupungeista uusille paikkakunnille.

Vihreät on menettänyt kannatustaan etenkin Uudellamaalla.

Vasemmistoliiton kannatuksessa ei näy suuria muutoksia (8,0 %), vaikka Li Anderssonin tuuraaja Jussi Saramo on esiintynyt julkisuudessa vahvasti.

Kesän kutsu vastaan kuntavaalit

Vaalien ajankohta on puolueiden suurin vihollinen tulevissa vaaleissa. Kansalaiset pitäisi innostaa äänestämään samaan aikaan kun kesän kutsu ja koronarokotusten myötä siintävä vapaus ovat rehellisesti sanottuna enemmän mielen päällä kuin kuntien talous, tuleva soteratkaisu tai koulutus.

Äänestysprosentti uhkaa jäädä alhaiseksi, vaikka kaikista vaaleista juuri kuntavaalit ja valittavat ehdokkaat vaikuttavat ihmisten arjen sujumiseen kaikkein eniten.

Ennakkoäänestys alkaa 26.5. Vaalipäivä on 13.6.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja