Valtiovarainvaliokunta puoltaa EU:n elpymispakettia – kokoomus ei ehkä sittenkään äänestä tyhjää? Näin Petteri Orpo kommentoi MTV Uutisille

Näin kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi valtiovarainvaliokunnan mietintöä EU-elpymispaketista 1:52
Katso Petteri Orpon kommentit videolta: "Tämä oli erittäin tärkeä voitto"

Eduskunnan valtiovarainvaliokunnan mukaan EU:n elpymispakettiin osallistuminen on Suomen edun mukaista. Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan puolueen eduskuntaryhmä tulee vielä käsittelemään sitä, miten kokoomus EU-paketista äänestää.

Valtiovarainvaliokunnan mietintö EU:n elpymispaketista valmistui keskiviikkona.

Valiokunnan äänestyksessä 12 hallituspuolueiden edustajaa äänestivät hallituksen esityksen hyväksymisen puolesta ja viisi perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien edustajaa sitä vastaan. Kolme kokoomuksen edustajaa äänesti tyhjää.

Valiokunta esittää eduskunnalle kahdeksaa lausumaa. Lausumissa esitetään eduskunnan edellyttävän esimerkiksi sitä, että elpymisväline pidetään kertaluonteisena eikä Suomi hyväksy vastaavan järjestelyn toistamista ja että jokainen jäsenmaa vastaa jatkossakin omista veloistaan.

Myös kokoomuksen edustajat kannattivat lausumia.

Kokoomuksen kanta voi vielä vaihtua

Puolueen puheenjohtaja Petteri Orpo on lausumiin erittäin tyytyväinen. Hänen mukaansa lausumat saatiin aikaan kokoomuksen vaadittua hallitukselta neuvotteluja.

Aikooko kokoomus äänestää nyt tukipaketin puolesta, kun saitte lausumat mietintöön?

– Tämä oli erittäin tärkeä voitto, että nämä on saatu sinne. Tämä valmistui juuri, ja kokoomuksen eduskuntaryhmä tulee käsittelemään asiaa, Orpo sanoo.

Ette vielä ole päättänyt, miten äänestätte?

– Käydään yhdessä eduskuntaryhmän kanssa läpi tätä kokonaisuutta, Orpo toteaa.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta linjasi viime viikolla, että elpymispaketti vaatii kahden kolmasosan enemmistön eduskunnan äänestyksessä. Hallitus tarvitsee siten tukea oppositiolta saavuttaakseen vaaditun enemmistön.

Oppositiopuolue kokoomus ilmoitti viime viikolla äänestävänsä asiassa tyhjää. Muutamat kokoomuksen kansanedustajat ovat kuitenkin jo kertoneet aikovansa poiketa ryhmän enemmistön päätöksestä.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja, eduskunnan valtiovarainvaliokunnan jäsen Elina Valtonen kertoi tiistaina Ylelle, että kokoomuksen ryhmän kanta EU-elpymispakettiin voi vielä vaihtua ja että lopullinen kanta päätetään valtiovarainvaliokunnan mietinnön perusteella.

5.5.2021 kello 13.57 juttua päivitetty: Suora lähetys valtiovarainvaliokunnan infosta päättynyt.

5.5.2021 kello 14.34 juttua päivitetty kauttaaltaan ja otsikkoa muutettu.

5.5.2021 kello 15.45 juttua päivitetty Petteri Orpon kommenteilla.

Lue myös:

    Uusimmat