Kokoomuksessa pestään katkeraa jälkipyykkiä

Kokoomukselle vaalitulos oli katkeraa kalkkia nieltäväksi. Puolue hävisi kuusi paikkaa, ja kannatus putosi prosenttiyksiköillä. Kokoomuksen puoluehallitus pohtii tulosta huomenna. Jo tänään puolueen riveissä oli selkeitä näkemyksiä siitä, miksi kävi niin kuin kävi. Kymestä eduskuntapaikkansa uusinut Jyri Häkämies myöntää, että pääministerivaaliasetelma koitui kokoomukselle turmioksi. Puolue ja sen puheenjohtaja Ville Itälä joutuivat seuraamaan keskustan ja SDP:n kamppailua "sivupöydästä".

-Meillä oli varmasti yksi ongelma se, että aikaansaannoksia ei pystytty riittävän hyvin kertomaan. Kun meidän "spokesman" ei ollut ikään kuin siinä ydinpöydässä, niin se vaikutti siihen viestin läpimenoon, Häkämies pohtii.
Häkämiehen mielestä puolueen on syytä "rauhassa ja maltilla katsoa nämä lähiviikot ja tarkastella itsekriittisesti niin ohjelmakysymyksiä kuin johtohenkilöiden toimintaakin." -Mutta missään tapauksessa en ole tässä johtohenkilöiden eroa tai ylimääräistä puoluekokousta vaatimassa. Mennään rauhassa eteenpäin, mutta totta kai tätä on tutkailtava hyvin tarkkaan, hän painottaa.

Vaaliohjelma pieleen

Suorapuheinen kouvolalaisedustaja Pekka Kuosmanen katsoo tappion syyksi osin sen, että puolue käänsi selkänsä eläkeläisille ja yrittäjille. Puolueensa hintalappu-vaaliohjelmaa Kuosmanen pitää täysin mynkään menneenä. -Minä heti sanoin, että ei tämä herrajumala saa mikään sekatavarakauppa olla tämä kokoomus. Sanoin Zyskowiczille, että älkää menkö niitä lappujanne jakamaan. Kuosmaselta lähtee kritiikkiä myös puheenjohtaja Itälän suuntaan. -Ville on huippuihminen ja hänellä on valtava tietomäärä, mutta semmoinen kovettunut karisma puuttuu vielä tällä hetkellä, Kuosmanen ruotii. Hänen mukaansa asia korjautuu kuitenkin iän myötä, eikä puoluejohtajan luottamuksen mittaamiseen ylimääräisessä puoluekokouksessa ole missään nimessä aihetta. Itälän lähtemisessä vaaleihin Helsingissä ei Kuosmasen mielestä olisi ollut mitään järkeä. Hän muistutti erään vaaleissa rannalle jääneen kokoomuslaisen kansliapäällikön kohtalosta. -Sille olisi voinut käydä niin kuin Häkämiehelle, kun ei ole helsinkiläinen. Paras pysyä omalla tontillaan ja puhua sitä kieltä mitä osaa, Turun murretta, Kuosmanen heittää.

Muissa puolueissa on väitetty valtiovarainministeri Sauli Niinistön vieneen pohjan kokoomuksen ohjelmalta taannoisella ulostulollaan valtiontalouden patamustista näkymistä. -Sauli veti maton alta niin kuin normaalisti ja niin kuin teki presidentinvaaleissakin, Kuosmanen hekottelee ja sanoo seisovansa Niinistön realistisen linjan takana. Kuosmasen mielestä kokoomuksen kannattaisi jäädä jo suosiolla oppositioon. Synkkenevässä taloudellisessa tilanteessa jouduttaisiin leikkauslinjalle, jolla ei kannatus kasva, hän perustelee.

Ei sytytetty ihmisiä

Edustajaveteraani Ilkka Kanerva piti vaalitulosta ennakoimattoman heikkona ja katsoi sen vaativan "inhorealistista analyysia". Kanervan mukaan on syytä kysyä, onko puolueen sanoma ollut sellainen, että se on sytyttänyt ihmisiä. -Ja vastaus on että ei. Kanervan mukaan puolueen harjoittamalle kurinalaiselle finanssipolitiikalle ei löytynyt katetta äänestäjien keskuudesta. Niinistön tammikuista synkkää yksinpuhelua talouden tilasta hän ei ryhtynyt tuomitsemaan. -Mutta en minä nyt Niinistöä missään puolueen kampanjassakaan nähnyt toisaalta, Kanerva puntaroi.

Kanerva ei uskonut puheenjohtaja Itälän joutuvan tulilinjalle tappion vuoksi. Hän arvioi päähuomion kohdistuvan puolueen sanomaan ja politiikanteon kulttuuriin. -Ei tätä tarvitse availla henkilöpoliittisena asiana, Kanerva katsoi.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat