Kokoomuksen Elina Valtonen vastaa Li Andersonin pimitysväitteisiin: "Siitä ei tarvitse kenenkään olla huolissaan"

2:58
Näin kokoomuksen Elina Valtonen vastaa Li Anderssonin syytöksiin piilotetuista leikkausaikeista.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Elina Valtonen vastaa Li Anderssonin lauantaina esitettyyn kritiikkiin puoluetta kohtaan.

Erityisesti kokoomuksen leikkauslistat olivat vasemmistoliiton puheenjohtajan Li Anderssonin kritiikin kohteena puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä. Andersson väitti poliittisessa linjapuheessaan, ettei kokoomus puhu leikkausaikeistaan avoimesti.

– Kokoomus yrittää voittaa vaalit olemalla hiljaa ja pimittämällä suunnitelmiaan. Me, hyvät ystävät, emme aio antaa heidän onnistua siinä! 

– Kokoomus on puhunut 4 miljardin leikkauksista ensi vaalikaudella. Esimerkiksi varjobudjetissa he esittelivät leikkauksia vain 1,3 miljardin edestä, lähinnä sosiaalietuuksiin. Suurin pelko on, että kokoomus taas leikkaa koulutuksen ja sosiaali- ja terveydenhuollon rahoituksesta, sanoi Andersson MTV Uutisille puheen jälkeen.  

5:29
Katso video: Li Andersson kritisoi puoluevaltuuston puheessaan kokoomusta – "Pelko on, että kokoomus leikkaa koulutuksen rahoituksesta."

Elina Valtonen kommentoi Anderssonin kritiikkiä sunnuntaina MTV Uutisten haastattelussa. 

– Me tulemme hyvissä ajoin ennen vaaleja kertomaan, paitsi meidän vaaliohjelmastamme, myös näkemyksemme siitä, miten julkinen talous saatetaan pitkällä tähtäimellä tasapainon. Siitä ei tarvitse kenenkään olla huolissaan, että mentäisiin sammutetuin lyhdyin eteenpäin, Valtonen tokaisi MTV Uutisille.

Vasemmistoliitto oli myös huolissaan siitä, että nimenomaan opetuksesta ja sosiaali- ja terveysmenoista loppupeleissä leikataan, miten kommentoit tätä?

– Vaihtoehtobudjetissa kyettiin – siitä huolimatta, että säästettiin toisaalla – lisäämään varoja koulutukseen, korkeakoulutuksen pääomitukseen ja erityisesti varhaiskasvatukseen ja peruskouluun. Tässä on paljolti kyse siitä, miten painotetaan, eikä ole vain piikki auki joka suuntaan, jatkoi Valtonen.

Moni asiantuntija kiristäisi veroja, kokoomus ei

Kokoomus haluaa myös laskea kokonaisverotuksen tasoa ensi vaalikaudella. Monet taloustieteilijät kannattavat sen sijaan verotuksen kiristämistä menoleikkausten lisäksi julkisen talouden tasapainottamiseksi.

– Näinä aikoina, kun kuluttajahinnat ovat merkittävässä nousussa ja monella kotitaloudella on todella tiukkaa, niin mieluummin vapautetaan sitä ostovoimaa ihmisille itselleen, jotka voivat omassa elämässään tehdä valintoja. Se on myös tehokkain tapa tuoda hyvinvointia ja kestävää talouskasvua jokaiseen kansakuntaan, selittää Valtonen kokoomuksen haluja laskea veroja.  

– Olemme huolissaan pitkällä aikavälillä siitä, että miten ihmisten kannattaa, sekä ottaa työtä vastaan ja työllistää ihmisiä ja miten pystytään kilpailukykyisinä kansainvälisessä kaupassa. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja