Näillä ehdoilla vasemmistoliitto lähtee seuraavaankin hallitukseen: Mukana myös leikkauksia

Li Andersson kertoo Vasemmistoliiton vaalitavoitteista 20:27
Katso videolta Li Andressonin tiedotistilaisuus

Vasemmistoliitto on valmiina hallitukseen, jos paikka avautuu ja hallituskokoonpano on sellainen, jossa vasemmistoliiton tavoitteet toteutuvat, sanoi puolueen puheenjohtaja Li Andersson puoluevaltuuston tiedotustilaisuudessa tänään.

Vasemmistoliiton puheenjohtajan, opetusministerin Li Anderssonin mukaan rikkaiden veroalennuksille ei ole elinkustannuskriisin keskellä mitään tarvetta.

– Juuri silloin pitää tukea kaikkein pienituloisimpia joihin tämä kriisi iskee kaikkein kovimmin. Jos on ylimääräistä talouspoliittista liikkumavaraa, niin se pitää käyttää hyvinvointipalveluiden vahvistamiseen, peruskouluihin ja vanhuspalveluihin, eikä rikkaiden veroalennuksiin.

Mitään talouspoliittisia perusteita rikkaiden veroalennuksiille ei Anderssonin mielestä ole. Hän näkee, että kyse on perinteisestä jakopolitiikasta.

– Kokoomushan tekee tässä hyvin raadollista oikeistopolitiikkaa, kun esittää keskellä elinkustannuskriisiä kaikkein pienituloisimmilta leikkaamista ja lisärahan antamista kaikkein rikkaimmille suomalaisille.

Leikkauslista tulee olemaan pienempi kuin monilla muilla

Vasemmistoliiton vaaliohjelmassa tulee olemaan puolen miljardin edestä suoria leikkauksia, sanoi Andersson.

– Lista on pienempi kuin monien muiden koska näemme, että tässä tilanteessa koko tasapainottamistavoitteen kohdentaminen hyvinvointipalveluihin tai pienituloisiin on poikkeuksellisen heikosti perusteltua keskellä elinkustannuskriisiä.

Vasemmistoliitto haluaa myös korjauksia osinkoverojärjestelmään.

– Ei ole mitään järkeä että käytämme nyt jo miljardin verran siihen, että tuemme erillisellä verotuella kaikkein rikkaimpia suomalaisia, jotka itseasiassa tarvitsevat vähiten tällaisia tukia, Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jussi Saramo sanoi.

Parannuksia kielikoulutukseen

Tulevassa vaaliohjelmassa Vasemmistoliitto haluaa parannuksia myös kielikoulutukseen.

– Meillä on erittäin pirstoutunut ja hajanainen kielikoulutusjärjestelmä maahanmuuttaneille ihmisille Suomessa. Mahdollisuudet osallistua maksuttomaan suomen kielen koulutukseen vaihtelee riippuen siitä millä statuksella on tullut maahan.

– Työperäiset maahanmuuttajat eivät pääse maksuttomaan kielikoulutukseen.

Pääpainopisteet työllisyyteen liittyen tulevat olemaan osaamisessa sekä työperäisessä maaahamuutossa. Tulevassa vaaliohjelmassa työperäistä maahanmuuttoa halutaan lisätä laskemalla tulorajoja.

– Tulorajojen laskeminen olisi mielestäni nopeavaikutteisin keino lisätä ulkomaista työvoimaa, Andersson sanoi.

– Jos ihminen on tullut tänne työperäisellä oleskeluluvalla ja on työllistynyt, niin tällä hetkellä tulorajat ovat niin korkeita, että hyvin harvalla on mahdollisuus saada tänne esimerkiksi puolisoaan tai lastansa.

Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Vasemmistoliitto haluaa syventää pohjoismaista puolustusyhteistyötä.

– Se on se mitä olemme kokoajan korostaneet, että tässä maailmanajassa haetaan ratkaisuja yhdessä lähialueemme kanssa. Se on lopulta se turva jonka voimme aina kaikissa tilanteissa saada, Saramo sanoi.

Lue myös:

    Uusimmat