Li Andersson ennusti koulutusleikkausten vaikutusten näkyvän viiveellä ja sivalsi kokoomusta: "He eivät ole ihan rehellisiä"

0:15
Video: Li Andersson kertoi vapaa-ajalla kohtaamastaan huomiosta Vapaalla Ripsan kanssa -ohjelmassa.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson esiintyi tänään Ylen vaalitentissä. 

Ylen puheenjohtajatentti alkoi vasemmistoliiton Anderssonin seitsemänminuuttisella puheella, jossa hän nosti voimakkaasti esille vanhustenhoidon nykytilan ja ilmastonmuutoksen. 

Esitys alkoi herättävällä kokemuksella vaalikiertueelta Nakkilasta, jossa ikäihminen oli todennut Anderssonille olevansa "ongelmajätettä". 

Iskulauseeseen otettiin mallia Iso-Britanniasta

Anderssonin puheen jälkeen siirryttiin itse tenttiosuuteen. Toimittajat Kirsi Heikel ja Olli Seuri tiedustelivat Anderssonilta alkuun Vasemmistoliiton uudesta ilmeestä.

Andersson myönsi, että puolueen iskulauseeseen oli otettu mallia Iso-Britannian Labour-puolueesta, joka jakaa vasemmistoliiton kanssa samankaltaisia arvoja. 

Puhe kääntyi nopeasti tuleviin eduskuntavaaleihin, josta Andersson totesi, että kokoomuksen johtamaan hallitukseen meneminen olisi vasemmistoliitolta "äärimmäisen epätodennäköistä". 

Tavoitteena päästä kaksinumeroiseen lukuun

Vasemmistoliiton tulevien vaalien tavoite on Anderssonin mukaan saada ensimmäinen vaalivoitto vuosikymmeniin. 

– Tavoitteena on päästä kaksinumeroiseen lukuun, hän totesi puolueen kannatusluvuista. 

Sitten puhe kääntyi menneeseen vaalikauteen, ja tykityksen kohteena oli erityisesti pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtama hallitus. 

– Sipilän hallitus on sopeuttanut leikkaamalla pienituloisilta ja koulutuksesta, Andersson totesi. 

Vastaus hintakysymykseen tuli nopeasti

Vasemmistoliiton linjassa sopeutukset tehtäisiin 50-50 veronkorotuksilla ja leikkauksilla, hän painotti. Seuraavaksi toimittajat tivasivat vasemmistoliiton omien lupausten hintalapusta, johon vastaus tuli nopeasti. 

– Kaksi miljardia euroa, se on sen hintalappu. 

Samalla Andersson kuittasi SDP:n puheenjohtaja Antti Rinteen suuntaan, jonka vaalilupausten rahoitushaarukka pyöri puheenjohtajatentissä häilyvän 1-3 miljardin välillä. 

– Keskeisin kritiikkimme liittyen hallitukseen on se, että iso osa heidän toimistaan on ollut eriarvoisuutta kasvattavia, hän totesi lopulta. 

"Koulutusleikkauksen vaikutukset näkyvät viiveellä"

Esille nostettiin vasemmistoliitolle tuttu aihe: koulutus. Andersson arvosteli hallituksen tekemiä koulutusleikkauksia kovin sanoin.

– Koulutusleikkaukset tulevat olemaan erittäin vahingollisia suomalaiselle työllisyydelle ja kilpailukyvylle, mutta vaikutukset tulevat näkymään vasta viiveellä. 

Ilmastonmuutoksesta puhuessa Andersson listasi pitkän pätkän toimia, jotka koskettaisivat hänen mukaansa kaikkia suomalaisia. 

– Tämä edellyttäisi muutoksia energiantuotantotapoihin, kiinteistöjen lämmitysjärjestelmiin, tapoihimme liikkua ja matkustella, hän luetteli. 

"On epäselvää, mikä kokoomuksen linja on sote-kysymyksessä"

Kokoomuksen sivaltaminen jatkui osiossa, jossa puhuttiin kaatuneesta sote-mallista. 

– On epäselvää, mikä kokoomuksen linja on sote-kysymyksessä, kun he kolmen ja puolen vuoden ja 200 miljoonan euron jälkeen yhtäkkiä vaihtoivatkin sen, Andersson tokaisi.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kertoi eilisessä puheenjohtajatentissä, että sote-uudistukseen uponneet valmistelurahat tulisi käyttää nykyisten hoitojonojen lyhentämiseen ja hoivatakuun toteuttamiseen.

– Jos kokoomuslaiset väittävät, että hoitojonot saadaan purettua ilman lisärahoitusta, he eivät ole ihan rehellisiä, Andersson totesi. 

Hänen mukaansa seuraavan vaalikauden aikana ei ole mahdollista saada asiantuntijoiden arvioimaa vanhustenpalveluihin tarvittavaa miljardia euroa kasaan, mutta kahden vaalikauden aikataulua hän piti realistisena. 

– Olen huolissani siitä, että kokoomus kulkee omaa reittiään sote-keskustelussa. Sen sijaan, että tässä tehtäisiin yhden tai kahden puolueen lehmänkaupan mallia, pitäisi kaikkien pystyä sitoutumaan siihen, hän totesi. 

Juttua korjattu 30.3.2019 klo. 14:39, Li Andersson myönsi vasemmistoliiton ottaneen mallia Iso-Britannian Labour-puolueen iskulauseesta, ei logosta, kuten jutussa aiemmin mainittiin. 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja