Ovatko SDP:n ja kokoomuksen talouslinjat liian kaukana toisistaan? "Rehellistä myöntää, että ovat hyvin kaukana"

SDP:n ja kokoomuksen talouslinjat kaukana toisistaan "Varmaan se on rehellistä todeta" 8:19
SDP:n ja kokoomuksen talouslinjat kaukana toisistaan "Varmaan se on rehellistä todeta"

Kokoomuksen ja SDP:n talouslinjat ovat kaukana toisistaan, myöntävät varapuheenjohtaja Elina Valtonen (kok.) ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.)

Yhteisen talouslinjan löytämisessä olisi kuitenkin tekemistä, myöntävät eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd.) ja varapuheenjohtaja Elina Valtonen (kok.).

– Varmaan se on rehellistä todeta, että kyllähän nämä (talouslinjat) ovat hyvin kaukana toisistaan, Lindtman sanoo.

– Olemme toden totta aika kaukana toisistamme, Valtonen toteaa.

Kokoomus tasapainottaisi ensi vaalikaudella julkista taloutta noin kuudella miljardilla eurolla, josta menoleikkauksia olisi noin puolet. Lisäksi kokoomus keventäisi työn verotusta kaikissa tuloluokissa.

SDP puolestaan tasapainottaisi julkista taloutta 3,5–6 miljardilla, josta leikkauksia olisi alle puoli miljardia ja veronkorotuksia 1,6–2,3 miljardia euroa.

Lindtman syyttää kokoomuksen talouslinjauksia tylyksi poliitikaksi. 

– Jos nämä kuuden miljardin leikkaukset jätetään, se ei ole mitään kynsisaksilla napsimista. Kyllä siinä joutuu hyvinvointiyhteiskunta sellaisen leikkuupuimurin kohteeksi, että jälki on julmaa.

– Ja jos samalla ollaan valmiita jakamaan miljarditolkulla veronkevennyksiä heille, joilla on kaikkein parhaimmat mahdollisuudet ottaa hintojen nousu vastaan, niin kyllä se on aika tylyä politiikkaa. Ja tässä meillä on kyllä linjat hyvin kaukana toisistaan, Lindman sanoo.

Kokoomus syyttää SDP:tä katteettomista lupauksista

Kokoomus puolestaan syyttää SDP:n talouslinjaa katteettomista lupauksista ja oletettuun talouskasvuun nojautumisesta ilman konkreettisia toimia.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen sanoi aiemmin Ylelle, että SDP:n on muutettava radikaalisti linjaansa, jotta puolueet mahtuisi samaan hallitukseen.

Mikä SDP:n talouslinjassa tulisi muuttua, jotta hallitusyhteistyö olisi mahdollinen?

– Järkyttäviä ovat esimerkiksi kahden miljardin veronkorotukset, joita SDP esittää. Samalla he luulevat, että talouskasvu lähtisi käyntiin. Jos lisäämme verotusta kahdella miljardilla, voimme sanoa heipat kaikelle talouskasvulle, Valtonen sanoo.

SDP laskee vaaliohjelmassaan, että kahden prosentin talouskasvu vahvistaisi julkista taloutta noin miljardilla eurolla. Valtosen mukaan verotuksen kiristäminen jo valmiiksi kireän verotuksen Suomessa hyydyttäisi talouskasvun.

– Ihan kaunis tarina, mutta meidän vaihtoehdon jälkeenkin kokonaisveroaste pysyisi laskussa, Lindtman sanoo.

Valtonen puolestaan lisää, että kokoomuksen leikkaukset eivät heikentäisi sote-palveluiden piiriin pääsyä.

– Mitä tulee leikkauksiin: teemme säästöjä siten, että palveluista nimenomaan ei jouduta karsimaan, vaan ihmiset pääsevät nopeammin hoitoon. Sen rinnalle tekisimme merkittäviä uudistuksia sekä työmarkkinoille että sosiaaliturvaan niin, että ihmisillä on vahva perusturva, mutta aina kannustin tarttua toimeen.

Sinipunahallitus mahdollinen

SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin on jo ennakkoon sulkenut pois hallitusyhteistyön perussuomalaisten kanssa erilaisen arvomaailman sekä muun muassa talouspolitiikkaa, työmarkkinakysymyksiä ja ilmastoa koskevien näkemyserojen vuoksi.

Lindtman ei ota suoraan kantaa siihen, ovatko SDP:n ja kokoomuksen talouslinjaukset liian kaukana toisistaan.

– Mitä perussuomalaisiin tulee, on Marin selkeästi todennut, että jos katsomme kansanedustajien puheita, niin ovathan ne sellaisia, jotka eivät mahdu ihmiskuvaamme, Lindtman sanoo.

– Me kunnioitamme demokratiaa, emmekä tietenkään sulje ketään yhteistyökumppaneita hallituksen ulkopuolelle jos siellä itse olemme, Valtonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat