Mainos

Koko Suomeen saadaan ensi viikolla lunta

Ensi viikon sääennuste näyttää niin vahvalta, että MTV3:n meteorologi Pekka Pouta uskaltaa jo sanoa, että lunta tulee koko maahan.

– Koko Suomeen saadaan lunta jossain vaiheessa ensi viikkoa. Jopa sinne, missä sitä ei vielä ole ollut. Lumi ei ole välttämättä pysyvää, Pouta sanoo.

Lämpötila tippuu ensi viikolla pakkasen puolelle tai lähelle nollaa. Pakkasta riittää myös päivällä sisämaassa, mutta Pouta muistuttaa, että lumen tulon ajankohtaa ei vielä tarkemmin voi sanoa.

Ensi yöstä Pekka Pouta lupaa synkkää ja myrskyistä.

– Voimakkaiden matalapaineiden sarja ohittaa Suomen. Torstain ja perjantain välinen yö on myrskyinen, mutta lauantaina tulee olemaan loistava ulkoilukeli ja jälleen lauantain ja sunnuntain välisenä yönä myrskyää, MTV3:n meteorologi Pekka Pouta kertoo heilahtelevasta säästä.

Pouta kuvailee tulevia myräköitä tyypillisiksi syysmyrkyiksi. Sää voi vaihdella nopeasti, mutta tuuli ei ylly liian puuskaiseksi.

– Nämä ovat tyypillisiä myrskyjä, mutta nyt routaa ei ole maassa, joten paikoin voi tulla tuulituhoja. Routa estää puita kaatumasta, kun juuret sementoituvat pakkasen avulla maahan. Nyt ei routa suojaa puita, Pouta kuvailee.

Megaotsikoinnit tekevät hallaa säälle

Pekka Poutaa ärsyttää eri medioiden sääotsikointien ja sääilmiöiden vahva liioittelu.

– Välillä megaotsikointi ärsyttää. Toivon, että ihmisillä on medialukutaitoa tai ainakin, että se kehittyy paremmaksi. Muuten kukaan ei pian usko mitään mitä sanotaan säästä. Sitten kun on jotain oikeasti tärkeää kerrottavaa sääilmiöistä, niin se ei mene perille megaotsikoiden jälkeen, Pouta pohtii.

Pekka Pouta myöntää, että ammattinsa takia hän harvoin lukee medioiden vuodenaikaennusteita. Jutuista puuttuu usein Poudan mukaan alkuperäinen tieto ennusteesta.

– Kun jutuissa puhutaan, että ennuste perustuu esimerkiksi ilmakehämalliin, niin sitä ilmakehämallia voi verrata yleisesti moottoriajoneuvoon. Moottoriajoneuvoissakin on moottoripyöriä, henkilöautoja ja kuorma-autoja, joten ennuste ei välttämättä kerro siis mitään. Ennusteista on minusta pitkä hyppy kertoa millainen talvi on tulossa. En minä mene sanomaan, että tulee todella lämmin talvi, Pouta kritisoi.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.