Mainos

Kokaiini entistä suositumpaa Euroopassa

Kannabista on kokeillut jo viidennes eurooppalaista aikuisista. Kovista huumeista suosituimpia ovat kokaiini ja ekstaasi. Suomessa kokaiini on yhä elittihuume.

Kokaiinista on tullut tärkeä tekijä Euroopan huumemarkkinoilla. EU:n huumeviraston vuosiraportti kertoo, että EU:ssa takavarikoidun kokaiinin määrä lähes kaksinkertaistui vuosina 2002 ja 2003 yli 90 tonniin.

Suurin osa huumeesta tulee EU:hun Pyreneitten niemimaan ja Alankomaiden kautta. Suurimmat kokaiinin takavarikot tehtiinkin viime vuonna Espanjassa ja Hollannissa.

Huumeviraston arvion mukaan noin 9 miljoonaa eurooppalaista, eli kolme prosenttia kaikista aikuisista, on käyttänyt kokaiinia ainakin kerran elämässään. Viimeisen vuoden aikana huumetta on kokeillut 3-5 prosenttia eurooppalaisista.

Suomessa eurooppalainen suuntaus ei juurikaan näy, kertoo erikoisylikomisario JaakkoSonck keskusrikospoliisista.

- Joitakin pieniä takavarikoita on tehty ja pieniä vihjeitä on saatu. Kokaiini ei ole Suomessa mitenkään yleisesti käytettävä huumausaine. Jos sitä on täällä, sitä käytetään pienissä eliittiipiireissä, joihin poliisilla ei välttämättä ole kontakteja, Sonck kuvailee.

Yleisintä kokaiinin käyttö on yleisintä Espanjassa ja Isossa-Britanniassa. Myös Tanskassa ja Keski-Euroopassa käyttö on yleistynyt voimakkaasti 1990-luvun lopun jälkeen.

Ekstaasi ja amfetamiini myös nousussa

Kokaiinin lisäksi ekstaasin ja amfetamiinin käyttö lisääntyy edelleen nuorten, 15-34 -vuotiaiden aikuisten keskuudessa useimmissa EU-maissa.

Ekstaasi vallannut alaa nopeasti. Ekstaasia alettiin käyttää Euroopassa ensimmäistä kertaa merkittävissä määrin 1990-luvulla. Nykyään ekstaasia käytetään useimmissa maissa jo yhtä paljon tai enemmän kuin amfetamiinia. EU:n huumeviraston mukaan 0,8 aikuisista prosenttia on käyttänyt ekstaasia viime aikoina.

Ekstaasia myös tuotetaan pääosin Euroopassa. Myös amfetamiinin tuotanto ja takavarikot ovat edelleen keskittyneet Vanhalle mantereelle.

Joka viides on kokeillut kannabista

Samalla tavoin kuin muidenkin suosittujen huumeiden, myös kannabiksen kulutus on kasvanut 1990-luvulta lähtien. Euroopan huumevirasto arvioi, että kannabista on kokeillut joskus 20 prosenttia ja käyttänyt viimeisen vuoden aikana 6 prosenttia aikuisista.

Kannabiksen käyttäjiksi luokitellaan 9,5 miljoonaa eurooppalaista. Päivittäin tai lähes päivittäin kannabista kuluttaa noin kolme miljoonaa eurooppalaista, heistä suurin osa nuoria miehiä.

Luonnossa esiintyvät hallusinogeenit ovat myös löytäneet käyttäjiä. Huumesienien kokeilu on melko yleistä 15-16 vuotiaiden keskuudessa. Joissakin maissa huumesieniä kokeilleita on yhtä monta kuin ainakin yhden kerran ekstaasia ottaneita. Tällaisia maita ovat muun muassa Tanska, Italia ja Alankomaat. Belgiassa, Saksassa ja Ranskassa koululaiset käyttävät huumesieniä jopa kannabista useammin.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.