Koizumin temppelivierailu suututti Kiinan ja Etelä-Korean

Kiina ja Etelä-Korea pitävät Yasukunin shintolaistemppeliä Japanin militaristisen historian symbolina.

Japanin pääministerin Junichiro Koizumin vierailu Yasukunin pyhäkössä Tokiossa on herättänyt voimakasta paheksuntaa Kiinassa ja Etelä-Koreassa.

Koizumi vieraili Yasukunin pyhäkössä kunnioittamassa toisessa maailmansodassa kaatuneita Japanin antautumisen vuosipäivänä. Hyvin pian vierailun jälkeen naapurimaat Kiina ja Etelä-Korea tuomitsivat vierailun voimakkaasti. Maat pitävät temppeliä Japanin militaristisen historian symbolina.

Kiinan mukaan Koizumin toiminta "romuttaa perustan Kiinan ja Japanin poliittisilta suhteilta". Etelä-Korea puolestaan ilmoitti lähettävänsä suurlähettiläänsä paheksumaan vierailua Japanin ulkoministeriöön.

Taustalla Koizumin vaalilupaus

Koizumi puolusti vierailuaan shintolaistemppeliin sanomalla, ettei hän halua kaunistella sotaa tai militarismia.

- Mielestäni meidän ei tulisi enää käydä sotaa, mutta ei meidän tule unohtaa kunnioittaa heitäkään, jotka ovat kuolleet sodassa, Koizumi sanoi.

Japani (Photo: Clive Mason/Allsport)

Koizumin vuosittaiset vierailut shintolaistemppelissä ovat aiemminkin kiristäneet Japanin suhteita Kiinaan ja Etelä-Koreaan. Syyskuussa vallasta luopuva Junichiro Koizumi lupasi vuonna 2001 vierailla temppelissä vuosittain, jos hänet valitaan maata hallitsevan liberaalidemokraattisen puolueen puheenjohtajaksi.

Muistomerkissä myös sotarikollisten nimiä

Yasukunin shintolaispyhäkkö rakennettiin kunnioittamaan sotien uhrien muistoa vuonna 1869, kun shintolaisuus määrättiin Japanin valtionuskonnoksi. Tokion keskustassa sijaitsevassa pyhäkössä muistetaan nyt 11 sodan uhreja. Muistomerkin 2,5 miljoonan nimen joukossa on siviilejä ja rivisotilaita, mutta myös sotarikoksista tuomittuja.

Toisen maailmansodan jälkeisissä oikeudenkäynneissä 14 japanilaisjohtajan todettiin syyllistyneen vakavimman luokan sotarikoksiin. Heidän nimensä kaiverrettiin salaa Yasukunin muistomerkkiin vuonna 1978. Japanin toisen maailmansodan aikainen keisari Hirohito päätti lopettaa käynnit Yasukunilla, kun sotarikoksista tuomittujen nimet lisättiin muistomerkkiin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat