Mainos

Koizumi: Japani valmis hyviin suhteisiin naapurien kanssa

Japanin pääministeri ei ymmärrä, kuinka hänen vierailunsa Yasakunin pyhäkköön kunnioittamaan sodissa kaatuneita voisi muodostua naapurimaiden johtajien huipputapaamisen esteeksi.

Japanin pääministeri Junichiro Koizumi on painottanut tänään Helsingissä valmiuttaan hyviin suhteisiin itäaasialaisten naapuriensa Etelä-Korean ja Kiinan kanssa. Koizumi sanoi, ettei hän ymmärrä, että yksi ainoa asia voi muodostua maiden johtajien huipputapaamisten esteeksi.

Koizumi viittasi kiistanalaisiin vierailuihin, joita hän on tehnyt Yasukunin pyhäkköön kunnioittamaan sodissa kaatuneita. Vierailut ovat suututtaneet Kiinan ja Etelä-Korean johtajat, eikä maiden välillä ole viime aikoina ollut korkean tason tapaamisia. Koizumi siirsi vastuun tilanteesta vastapuolelle.

- Se en ole minä eikä Japani joka kieltäytyy näistä huipputapaamisista, hän sanoi.

Koizumi teroitti kuitenkin, että hänen viisivuotisella virkakaudellaan ystävällisiä suhteita Itä-Aasian maihin on pidetty tärkeinä, ja sama linja jatkuu uuden hallituksen myötä.

Koizumi tapasi tänään pääministeri Matti Vanhasen. Suomen-vierailu on jäämässä Koizumin viimeiseksi, sillä hän väistyy pääministerin tehtävistä syyskuun lopulla.

Todennäköinen seuraajaehdokas on Koizumin läheinen avustaja Shinzo Abe. Koizumi ei kuitenkaan halunnut vielä tänään tiedotustilaisuudessa nimetä omaa seuraajasuosikkiaan.

Ennen lähtöään Japanista pääministeri sanoi uutistoimistoille olevansa valmis tapaamaan Helsingissä Kiinan ja Etelä-Korean johtajat, jos ennakkoehdoksi ei aseteta pyhäkkövierailuista luopumista.

Tapaamisessa Vanhasen kanssa nousivat esille myös Pohjois-Korean ja Iranin ydinohjelmien nostattamat kriisit. Kuuden maan neuvottelujen Pohjois-Korean tilanteesta on jatkuttava, Vanhanen korosti.

Koizumi sanoi arvostavansa sitä, että EU:n puheenjohtajamaa Suomi tuomitsi kesällä Pohjois-Korean ohjuskokeet.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.