Koiranomistajilla suurempi riski sairastua koronaan, väittää espanjalaistutkimus – professori muistuttaa tärkeästä seikasta

Varo vaaraa! Näin luot kodistasi turvallisen myös lemmikille 1:59
Näin teet kodistasi turvallisen lemmikillesi!

Koiran kanssa tehdyt lenkit saattavat lisätä omistajan riskiä sairastua koronavirukseen, väittää espanjalaistutkimus.

Koiran vieminen lenkille näyttäisi lisäävän omistajan riskiä sairastua koronavirukseen 78 prosentilla, kertoo tuore espanjalaistutkimus. Aiheesta kertoo muun muassa New York Post.

Granadan yliopiston tutkijat tarkastelivat 2 086 ihmisen päivittäisiä tapoja koronapandemian aikaan arvioidakseen erilaisten arjen toimien koronariskiä. Tutkimus julkaistiin Environmental Research -lehdessä.

Tutkijoiden mukaan koirat saattavat levittää virusta koskemalla kontaminoituneisiin pintoihin julkisilla paikoilla ja kuljettaa siten taudinaiheuttajia kotiin. 

Muiden lemmikkien, kuten kissojen, omistaminen ei näyttänyt lisäävän riskiä saada koronavirustartunta. 

– Näiden tutkimustulosten perusteella näyttäisi siltä, että koiran kanssa asuminen on vahva riskitekijä koronavirusinfektiolle, tutkijat kirjoittivat.

Ei voi vetää suoria johtopäätöksiä

Raportissa todetaan kuitenkin, että tarvitaan lisää tutkimusta siitä, millainen rooli koirilla mahdollisesti voisi olla koronaviruksen leviämisessä. 

Tutkimuksen tekoon osallistunut professori Cristina Sanchez Gonzalez toivoo The Sunin haastattelussa, että koiran omistajat huolehtisivat hygieniasta erityisen tarkasti. Esimerkiksi käsien pesusta tulisi huolehtia tarkkaan ja pitää turvallinen välimatka toisiin lenkillä.

– Keskellä pandemiaa ja ilman toimivaa hoitoa tai rokotetta ennaltaehkäisevät hygieniatoimenpiteet ovat ainoa pelastuskeino. Niitä keinoja pitäisi soveltaa myös koiriin, jotka meidän tutkimuksemme perusteella näyttäisivät suorasti tai epäsuorasti lisäävän riskiä saada koronavirustartunta.

Sanchezin mukaan pitää tehdä enemmän tutkimusta, jotta voidaan selvittää, levittävätkö koirat virusta samaan tapaan kuin ihmiset. Professorin mukaan tauti saattaisi ehkä levitä myös ulosteen mukana.

Ruokaviraston näkemys

Ruokavirasto kertoo verkkosivuillaan, että tämänhetkisen tiedon perusteella koronaviruksen tarttuminen lemmikkieläimiin on hyvin harvinaista. Näillä tartunnoilla ei näyttäisi olevan merkitystä viruksen leviämisessä. Viraston mukaan nykytiedon valossa riski koronavirustartunnan siirtymiselle eläimestä ihmiseen on hyvin pieni. Tämänhetkisen tiedon perusteella covid-19-tautia aiheuttava SARS-CoV-2-virus tarttuu ihmisestä toiseen ennen kaikkea pisara- ja kosketustartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa.

Ruokavirasto kertoo myös, että vielä ei ole tutkittu sitä, kuinka kauan virus säilyisi tartuntakykyisenä eläinten pinnalla, kuten turkissa. Virasto huomauttaa, että vaikka virus säilyisikin jonkin aikaa tartuntakykyisenä esimerkiksi koiran turkissa, on tartuntariski ihmiselle hyvin pieni verrattuna siihen tartuntariskiin, joka on läsnä ihmisten välisissä kontakteissa.

Olemme aiemmin uutisoineet, miten Tanskan minkkitarhoilta on löytynyt muuntunutta koronavirusta, joka on levinnyt minkeistä ihmisiin. Keväällä kerroimme, että Hollannissa viranomaiset uskovat kahden ihmisen saaneen koronavirustartunnan minkiltä. Ruokaviraston mukaan minkit ovat alun perin saaneet covid-19-tartunnan tarhoilla työskennelleiltä ihmisiltä eikä näistä minkeillä esiintyvistä tartunnoista arvioida olevan vaaraa turkistarhojen ulkopuolisille ihmisille. 

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit tai lisää koronaviruksesta.

Lue myös:

    Uusimmat