Hollannissa viranomaiset uskovat jo toisen ihmisen saaneen koronatartunnan minkiltä – työntekijä ei ollut suojautunut

Tuusulalainen Eeva todisti minkki- tai saukkopesueen tienylitystä 0:25
Eeva todisti minkki- tai saukkopesueen tienylitystä Utsjoella elokuussa 2019

Hollannissa minkkitarhan työntekijän uskotaan saaneen koronatartunnan minkiltä.

Hollannin maatalousministeri Carola Schouten kertoi asiasta tänään kirjeessä maan parlamentille.
Schoutenin mukaan tapaus on jo toinen laatuaan ja on samanlainen kuin viime viikolla havaittu tartunta. Hänen mukaansa virus on tarttunut minkistä ihmiseen.

Koronavirusta kerrotaan havaitun minkkitarhan minkkien keskuudessa huhtikuussa.
Tartunta on tapahtunut ennen kuin minkkien tiedettiin kantavan virusta. Työntekijöillä ei ollut tämän vuoksi ollut tuolloin suojavarustusta.

Viime viikolla ilmoitettiin vastaavanlaisesta tartuntatapauksesta maan eteläosassa sijaitsevan Eindhovenin kaupungin lähistöllä olevalta minkkitarhalta. Tartuntariski minkkien säilytykseen käytetyn rakennuksen ulkopuolella on olematon, uskovat tartuntariskiä arvioineet terveysviranomaiset Schoutenin mukaan.

Minkkien koronatestaaminen pakolliseksi

Uutiskanava CNN kertoi viime viikolla, että Hollannin hallinnon mukaan näyttää siltä, että minkeillä voi olla koronatartunta ilman näkyviä oireita.

CNN:n mukaan maan hallinto kertoi samaisessa lausunnossaan, että vasta-ainetestejä aletaan tehdä kaikissa maan minkkitarhoissa ja testaaminen tehdään pakolliseksi. Lausunnossa kerrotaan myös, että kissat ovat mahdollisesti levittäneet virusta tarhojen välillä.

Minkkien kasvatus niiden kallisarvoisten turkkien vuoksi on kiistanalainen asia Hollannissa. Maan korkein oikeus määräsi vuonna 2016, että kaiken minkin kasvatuksen tulee loppua vuoteen 2024 mennessä.

Hollannissa on tähän mennessä ollut 45 445 koronatartuntaa ja 5 830 koronaan liittyvää kuolemaa. Maailman koronatartuntoja seuraavan Worldometer-tarkkailusivuston mukaan maassa on väkilukuun suhteutettuna 2 653 tartuntaa miljoonaa asukasta kohden.

Koronakuolemia taas on miljoonaa asukasta kohden 340.Suomessa vastaavat suhdeluvut olivat maanantaina iltapäivästä 1 191 ja 56.

Lue myös:

    Uusimmat