Koira hyökkäsi pihalla leikkineen lapsen kimppuun Nokialla – oikeus armahti tapettavaksi vaaditun eläimen, vaikka se on purrut muitakin

Ovenraosta karkuun livahtanut koira hyökkäsi alakouluikäisen lapsen kimppuun ja puri tälle ompelua vaatineet vammat Nokialla. Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi koiran omistajan sakkoihin. Koiraa ei määrätty lopetettavaksi, vaikka se oli käynyt useamman ihmisen kimppuun jo aiemmin.

Tuomioon johtaneet tapahtumat sattuivat keväällä 2020 Nokialla. Belgianpaimenkoira malinoisin omistaja oli ollut menossa ulos, kun koira oli livahtanut ovesta ja kadonnut omistajansa näköpiiristä.

Koira oli juossut naapurin pihalle, jossa leikki lapsia. Siellä se kävi alakouluikäisen pojan kimppuun.

Poika yritti paeta, mutta koira juoksi perässä, kaatoi pojan maahan ja puri tätä useita kertoja. Tilanne päättyi vasta, kun ulkopuolinen henkilö ryntäsi apuun ja tarttui koiraa pannasta.

Poika sai käteensä ompelua vaativat haavat ja selkäänsä pienempiä vammoja.

Toisen omistajan syytteet kaatuivat

Käräjillä välikohtauksesta syytettynä olivat koiran molemmat omistajat, mies ja nainen.

Oikeudessa kävi kuitenkin ilmi, ettei miehellä ollut osaa koiran karkaamiseen. Hän ei ollut voinut vaikuttaa asiaan mitenkään, sillä oli tapahtumien aikaan WC:ssä. Tapahtumat katsottiin lopulta yksin naisen syyksi.

Nainen myönsi itse, että oli toiminut tilanteessa huolimattomasti. Koira oli päässyt livahtamaan häneltä karkuun, kun hän oli ollut itse menossa kotiovesta ulos. Nainen tosin kiisti syytteen eläimen vartioimatta jättämisestä. Vammantuottamuksen hän myönsi. 

Käräjäoikeus katsoi naisen syyllistyneen molempiin. Rangaistukseksi hänelle määrättiin 30 päiväsakkoa, ja niistä jää hänen tuloillaan maksettavaa 1 110 euroa.

Lisäksi nainen joutuu maksamaan koirahyökkäyksen uhriksi joutuneelle lapselle kosmeettisesta haitasta 1000 euroa, kivusta ja särystä 800 euroa ja lääkekuluista reilut 10 euroa.

Käräjäoikeuden tuomio ei ole lainvoimainen, eli siihen voi hakea muutosta hovioikeudesta.

Ei ensimmäinen kerta

Vaikka oikeudessa ratkaistiin vain pieneen poikaan kohdistunut koirahyökkäys, jutun yhteydessä kävi ilmi, että kyse ei ollut ensimmäisestä kerrasta, kun sama koira oli käynyt ihmisen kimppuun.

Syyttäjä oli nostanut omistajapariskuntaa vastaan syytteen myös vuonna 2019 tapahtuneesta tilanteesta, jossa koira oli karannut omalta pihalta ja hyppinyt naapurin lasta vastaan ja raapinut tätä. Kyse oli kuitenkin jo sen verran vanhasta tapauksesta ja lievästä rikosnimikkeestä, että syyteoikeus oli ennättänyt vanhentua. Syyttäjä perui syytteen.

Lisäksi oikeudessa kuultiin todistajia, jotka kertoivat joutuneensa koiran kovistelun kohteeksi. 

Esimerkiksi koiran pariskunnalle myynyt henkilö kertoi, että koira oli tuotu hänelle jälkikäteen valmennukseen, sillä omistajat olivat kertoneet koiran purevan heitä "paljon". Valmennuksessa koira puri kouluttajaa jalkaan. 

Lisäksi kuultiin agility-kouluttajaa, joka kertoi kurssille osallistuneen koiran hampailleen hänen käsivarttaan ja käyneen päälle niin, että paita repesi ja reiteen tuli mustelma.

Oikeus päätyikin toteamaan, että koira on ihmiselle vaarallinen.

Koirahyökkäyksen uhriksi joutuneen lapsen puolelta vaadittiin, että käräjäoikeus määräisi koiran tapettavaksi. Oikeus ei kuitenkaan suostunut tähän.

Oikeus armahdusta sillä, että tuomioon johtaneesta välikohtauksesta oli kulunut yli puolitoista vuotta, ja ettei käsittelyssä ainakaan ilmennyt koiran olleen välikohtauksen jälkeen vapaana tai aiheuttaneen muuta harmia. Omistajien kertoman mukaan koiran valvonta ja kiinnipito oli järjestetty asianmukaisesti.

Lue myös:

    Uusimmat