Kohuvalmentaja Titta Heikkilän toiminnasta ulkopuolinen selvitys – "Haluamme kantaa vastuuta"

Voimistelun menestysvalmentajan Titta Heikkilän metodeja arvosteltu rajusti 0:35
Videolla kuvia Titta Heikkilästä ja Mineteistä.

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK teettää Tampereen Minettien voimisteluvalmentajan Titta Heikkilän toiminnasta selvityksen Voimisteluliiton pyynnöstä.

Mediassa on keskusteltu voimistelun valmennuskulttuurista ja valmennusmetodien asiallisuudesta. Keskustelu voimistui marraskuussa, kun Urheilulehti nosti artikkelikokonaisuudessaan voimakkaasti esille Heikkilän toiminnan. Minetit joukkuevoimistelun maailmanmestariksi luotsanneen Heikkilän kerrottiin muun muassa huutaneen, haukkuneen ja nöyryyttäneen valmennettaviaan lukemattomissa harjoituksissa" ja osan lapsista ja nuorista raportoitiin lopettaneen lajin Heikkilän metodien seurauksena.

SUEK selvittää ovatko Heikkilä ja työnantajaseurat (Tampereen Voimistelijat ja Tampereen Sisu) sekä Voimisteluliitto toimineet Voimisteluliiton eettisten ohjeisen ja sääntöjen mukaisesti.

– Selvitys tehdään, jotta saamme tiedon siitä mitä on tapahtunut. Voimistelussa on nollatoleranssi epäasialliselle käytökselle ja haluamme tällä kantaa vastuuta ja rauhoittaa tilanteen Minettien ympärillä, Voimisteluliiton puheenjohtaja Kaisa Vikkula kertoo tiedotteessa.

Titta Heikkilä on toiminut maajoukkueeseen valittujen seurajoukkueiden valmentajana vuodesta 2011. Heikkilän työnantajaseura Tampereen Voimistelijat on puolestaan saanut Voimisteluliitolta palkkatukea vuosina 2016–2017. Heikkilä toimii nykyisin Tampereen Sisun valmentajana ja on kollegansa Teija Kukkalan kanssa ehdolla vuoden valmentajaksi Suomessa Urheilutoimittajain liiton julkistamalla listalla.

SUEK tekee Heikkilästä selvityksen tammikuussa ja raportoi siitä Voimisteluliiton puheenjohtaja Vikkulalle.

Voimisteluliitto on lisäksi tilannut Taloustutkimukselta laajan kilpavoimistelun valmennuskulttuuriselvityksen, joka on jo käynnistetty. Kyselyn tuloksista aiotaan kertoa alkuvuodesta. 

Lue myös:

    Uusimmat