Nöyryytys ja alistaminen arkipäivää – suomalaisvoimistelijoilta raju avautuminen lasten kohtelusta: "Syviä traumoja"

Yli 20 rytmisen voimistelun entistä maajoukkue- ja kansallisen tason urheilijaa vetoaa avoimella kirjeellä, että Voimisteluliitto, Olympiakomitea ja muu urheiluyhteisö puuttuisivat voimistelun valmennuksen epäkohtiin.

Avoimen kirjeen on allekirjoittanut 21 entistä voimistelijaa nimellään, ja lisäksi mukana on kolme nimettömänä pysyttelevää ex-voimistelijaa. Allekirjoittaneiden kilpaurat osuvat 1980-luvulta 2000-luvun alkuun.

– Kilpailimme sekä yksilöinä että joukkueissa juniori- ja seniorisarjoissa (yli 14-vuotiaat). Jokaisella meistä on yksilöllinen tarinansa voimistelun parissa, mutta lähes kaikkia meitä yhdistävät erilaiset henkiset ja/tai fyysiset traumat kyseenalaisten valmennusmetodien jäljiltä, avoimessa kirjeessä todetaan.

Kirjeessä painotetaan, ettei se kohdistu kehenkään yksittäiseen valmentajaan. Kirjeen pontimena on Ylen marraskuussa julkaisema juttu, joka käsitteli rytmisen voimistelun maajoukkueen valmennusmetodeja.

Monenlaisia epäkohtia

Avoimen kirjeen mukaan "rytmisen voimistelun toimintakulttuuriin sisältyi jo 1990-luvulla laajasti erilaista epäasiallista toimintaa".

– Painetta aiheuttivat jatkuva laihduttaminen, ulkomuodon ja painon seuraaminen, kuukautisten puuttuminen, nöyryyttävät kommentit, kivun sietäminen, rasitusmurtumat, tulehdukset, loukkaantumiset, valtavat harjoitusmäärät, sairaana harjoittelu ja kilpailu sekä uupumus ja ylikunto. Yleistä oli myös valmentajien harjoittama monimuotoinen alistaminen, nöyryyttäminen, kiusaaminen ja kovaotteiset valmennusmetodit.

Ongelmalliset valmennusmetodit saattoivat kirjeen mukaan kohdistua jopa esipuberteetti-ikäisiin lapsiin.

– Syviä traumoja aiheuttaneita valmennusmetodeja harjoittivat aikanamme useat valmentajat, ja iso osa heistä jatkaa edelleen lajin parissa. Lajin ihanteet vaativat lapsilta ja nuorilta niin paljon, että menestystä on tavoiteltu myös epäeettisin keinoin.

Kirjeessä muistutetaan, että "lajin parissa toimii myös hyviä kasvattajia, jotka toimivat lapsen hyvinvointi etusijalla varsinkin alemmilla tasoilla".

– Meistä moni on kärsinyt vielä vuosia urheilun jälkeen syömishäiriöiden lisäksi monenlaisista kehonkuvahäiriöistä, itsetunto-ongelmista, masennuksesta sekä paniikki- ja ahdistushäiriöstä.

"Arvostan entisten urheilijoiden rohkeutta"

Voimisteluliitto painottaa tuomitsevansa kaiken epäasiallisen käytöksen.

– Arvostan entisten urheilijoiden rohkeutta. Keskustelua tarvitaan, jotta työstämämme valmennuskulttuurin muutos toteutuu. Olen pahoillani, että tällaista on jouduttu kokemaan voimistelussa, toiminnanjohtaja Maria Laakso sanoi Voimisteluliiton tiedotteessa.

Voimisteluliiton mukaan liitto on tunnistanut "rytmisen voimistelun parissa vaadittavan kulttuurinmuutoksen tarpeen ja systemaattisesti työskennellyt vastuullisemman lajikulttuurin eteen jo pitkään".

– Entisten maajoukkueurheilijoiden julkiset kertomukset on rohkea teko, ja sen pitäisi herättää kaikki lajin parissa työskentelevät miettimään tapoja luoda henkisesti ja fyysisesti turvallinen toimintaympäristö kaikille voimistelijoille, Voimisteluliiton puheenjohtaja Kaisa Vikkula sanoi.

Voimisteluliitto käynnistää rytmisen voimistelun lajikulttuurin kehittämiseksi muun muassa "erityisprosessin", johon se kutsuu mukaan eri lajitoimijoita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja