Valmentaja Titta Heikkilän tilanteesta uutta tietoa – Voimisteluliitto vaikenee päätöksestä

Voimistelun menestysvalmentajan Titta Heikkilän metodeja arvosteltu rajusti 0:35
Videolla kuvia Titta Heikkilästä ja hänen valmentamistaan voimistelijoista.

Suomen Voimisteluliitto tiedotti tiistaina, että liiton kurinpitovaliokunta on antanut päätöksen valmentaja Titta Heikkilään liittyvässä kurinpitoasiassa.

Voimisteluliiton tiedotteen mukaan kurinpitovaliokunta voi antaa valmentajalle vapauttavan päätöksen, huomautuksen, varoituksen tai 6-24 kuukauden toimitsijakiellon.

Tiedotteen mukaan näistä vain toimitsijakielto on sellainen, mikä Voimisteluliiton tulee julkistaa. 

Heikkilän tapauksessa annettu päätös ei kuitenkaan ollut toimitsijakielto, joten Voimisteluliitto ei tiedotteen mukaan voi kommentoida asiaa muutoin.

Voimisteluliiton hallitus päätti helmikuussa käynnistää Heikkilän mahdollisesta epäeettisestä käytöksestä liiton sisäisen kurinpitomenettelyn.

Marraskuussa 2018 Urheilulehden julkaisemassa artikkelikokonaisuudessa Heikkilän kerrottiin muun muassa huutaneen, haukkuneen ja nöyryyttäneen valmennettaviaan lukemattomissa harjoituksissa" ja osan lapsista ja nuorista raportoitiin lopettaneen lajin Heikkilän metodien seurauksena.

Minetit kahteen joukkuevoimistelun maailmanmestaruuteen valmentanut Heikkilä astui yhdeksi joukkueen luotseista vuonna 2011. Urheilulehdessä ja Ilta-Sanomissa kerrottiin, että heti tämän jälkeen kaudella 2011–2012 kolme voimistelijaa Minettien naisten joukkueesta sairastui anoreksiaan. Anoreksiaan sairastuneiden voimistelijoiden mukaan joukkueen valmennuksessa tapahtui ylilyöntejä. Heikkilän kerrotaan kehottaneen osaa urheilijoista laihduttamaan ja käyttäneen läski-sanaa.

Esille nostetaan pysäyttävänä tapauksena Emmi Kaikumaan kuolema. Siitä ei suoraan syytetä Heikkilää, mutta kerronta liitetään Heikkilänkin valmennustyylin käsittelyn yhteyteen. Heikkilän mainitaan aloittaneen päätoimisena vuonna 2011 Tampereen Voimistelijoissa, joihin Minetit tuolloin kuului, juuri sitä ennen kun Kaikumaa joukkueeseen siirtyi. Kaikumaa sairastui pian anoreksiaan, lopetti syömisen kokonaan, joutui sairaslomalle, vietti jaksoja psykiatrisessa hoidossa ja kuoli vaikeiden viimeisten vuosiensa jälkeen syyskuussa 2016 lääkemyrkytykseen, kuukausi ennen 22-vuotissyntymäpäiväänsä.

Myös rytmisen voimistelun valmentajana toimiva Heikkilä kiisti Urheilulehden haastattelussa kutsuneensa koskaan yhtään lasta läskiksi, mutta myönsi toisinaan huutaneensa. Hän sanoi myös kiroilleensa ja kutsuneensa esimerkiksi jotakin suoritusta "paskaksi". Heikkilä kertoi niin ikään tietävänsä, että hänen valmennustyylinsä on saanut jotkut voimistelijat pelkäämään.

Lue myös:

    Uusimmat