Kohutoimittaja Matti Kuusela astui kameroiden eteen: "Voi sitä sanoa valehteluksi, minä kutsun sitä runoudeksi"

Matti Kuusela sepitteistään: Haluan, että lukija miettii, mitä hän lukee 2:32
Matti Kuusela sepitteistään: Haluan, että lukija miettii, mitä hän lukee

Aamulehti kertoi perjantaina poistavansa 551 eläköityneen toimittaja Matti Kuuselan juttua verkkosivuiltaan. Kuusela kertoi elämänkerrassaan sepittäneensä sisältöä ainakin kolmeen juttuunsa, joista yksi on palkittu Suurella Journalistipalkinnolla vuoden 2006 juttuna.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Kuusela ei osannut odottaa, millaisen reaktion kirja aiheuttaa.

– Omatuntoni on puhdas, en ole käyttänyt vilppiä. Käytän fiktiota peilatakseni faktaa, mitä kannattaa lehdissä uskoa, Kuusela kertoo.

Kuusela kertoi keksineensä elämäntarinoita Bakusta Pekingiin -matkareportaasin osaan Tashkentissa Uzbekistanissa.

– Nyt otetaan niin rennosti kuin ikinä mahdollista. Istutaan tässä penkillä kaikessa rauhassa, kuvaa sinä kaikenlaisia autoja, minä keksin niille tarinat, Kuusela kertoi kirjassaan sanoneensa valokuvaajalle.

Toiseen, vuonna 2008 julkaistuun juttuunsa Kuusela keksi ruotsalaisen kirjailijan "Per-Olov Ekelöfin" sekä hänen kirjansa Båtman. Kirja jäi Kuuselan mielikuvituksen mukaan kesken, koska ensin Ekelöfin kädet muuttuivat airoksi ja lopulta suu muuttui veneen tapiksi.

– Lukija voi ehkä miettiä, että tämä ei ehkä ole totta, Kuusela kertoo nyt.

Miksei sepitettä kirjoitettu auki juttuihin?

Mutta miksei juttuihin ole aiemmin kirjoitettu auki, että tämä osuus on sepitettä? Tai kuten MTV Uutisten toimituspäällikkö Mona Haapsaari kommentissaan muotoili: "Lähdin kuvittelemaan, millaisia tarinoita ajoneuvojen kuljettajien taustalla voisi olla."

Mua ei olisi yhtään haitannut, mutta se ei tullut (silloin) mieleen. Harmi, joka tästä on aiheutunut joillekin kollegoille, sitä pyydän anteeksi, Kuusela sanoo.

Lisäksi Kuusela kertoo käyttäneensä "tietoisesti fiktiota" myös runoilija Eeva-Liisa Mannerin  (1921–1995) haastattelussa. Hän kirjoitti käyneensä Mannerin kanssaan dialogia. Kuusela sanoo kunnioittavansa Manneria ja hänen uraansa eniten maailmassa, ja halusi juttuunsa tehdä Mannerin hahmosta "niin kirkkaan kuin mahdollista".

– Voi sitä sanoa valehteluksi, mä kutsun sitä runoudeksi. Yritin kerätä rohkeutta mennä sanomaan hänelle jotain. Kuvittelin meneväni hänen luokseen, Kuusela kertoo päätöksensä taustoista.

Kuusela kuitenkin kiistää muuten vääristelleensä haastateltaviensa sanomisia.

– Sehän olisi järjetöntä.

"Olen haastatellut kihokkia ja laituria"

Kuusela avaa, että hänen kirjoitustyyliinsä kuuluu leikittelyä ja "ovelaa leikinlaskua". Se kuuluu hänen mukaansa journalismiin eikä siitä ole vaaraa kenellekään – ei ihmisille eikä eläimille.

– Olen haastatellut kihokkia ja laituria ja käynyt Plutossa, josta on saanut perspektiiviä Maan tapahtumille, Kuusela listaa esimerkkejä mielikuvituksen käytöstään uutistekstissä.

Aamulehden toimenpide tuntuu Kuuselasta järeältä, murheelliselta ja surulliselta.

– Ne jutut ovat olleet tärkeitä ihmisille, joita on haastateltu.

Kuusela uskoo, että hänen esihenkilönsä eivät ole Aamulehdessä tienneet ja tunnistaneet, että kolmen esimerkkitapauksen jutuissa on ollut sepitettä. 

Hän myös pitää absurdina, että Kuuselaa puolustamaan nousseet Aamulehden ex-päätoimittajat Jouko Jokinen ja Matti Apunen ovat joutuneet nyt kritiikin kohteeksi.

Kaksikko toimii nyt Ylessä, Jokinen vastaavana päätoimittajana ja Apunen Ylen hallituksen puheenjohtajana.

Mutta miksi Kuusela päätti olla rehellinen journalisminsa taustoista elämänkerrassaan? Kaduttaako päätös? Miltä mylläkkä on tuntunut? Katso tähän ja muihin kysymyksiin vastaukset Kuuselan koko haastattelusta.
Aamulehti poisti verkosta palkitun toimittajan kirjoituksia - Matti Kuusela vastaa 10:56

 

Lue myös:

    Uusimmat