Kohtalokasta poliittista peliä Kambodzhassa

Kambodzhassa on käynnissä vaarallinen valtataistelu. Ihmiset ovat jälleen kerran joutuneet väkivallan kurimukseen samaan aikaan kun viime vuosien taloudelliset edistysaskeleet ovat nollautumassa.

Ongelmien syynä on Kambodzhan vahvan miehen, pääministeri Hun Senin ja opposition kyvyttömyys päästä kompromissiin valtataistelussaan. Hun Sen pyrkii asemaan, jossa hän voisi hallita Kambodzhaa miten tahtoo. Oppositio taas ei ole halukas suostumaan tähän.

Hun Senin asema on niin vahva, että oppositiojohtajien mahdollisuudet pitää pitkään puoliaan ovat lähes olemattomat. Sekä prinssi Norodom Ranariddh että Sam Rainsy pelkäävät joutuvansa vangituiksi milloin hyvänsä ja ovat maanpaossa. Hun Sen pyrkii puolestaan muuttamaan Kambodzhan perustuslakia niin, että hän voisi hallita maata ilman yhteistyötä opposition kanssa. Nykyisen perustuslain mukaan hallitusrintamalla tulee olla takanaan kahden kolmasosan kannatus parlamentissa. Hun Senin johtama Kambodzhan kansanpuolue CPP ei ole näin vahvassa asemassa.

CPP sai heinäkuun kiistellyissä parlamenttivaaleissa 64 edustajaa Kambodzhan 122-paikkaiseen parlamenttiin. Jos Hun Senin ei onnistu muuttaa perustuslakia, hänen täytyy muodostaa hallituskoalitio joko Ranariddhin johtaman Funcinpec-puolueen kanssa tai Sam Rainsyn nimeä kantavan puolueen kanssa. Oppositio syyttää Hun Seniä vaalivilpistä ja kieltäytyy yhteistyöstä hänen kanssaan.

Kuninkaan asema epäselvä

Avainasemassa kiistan ratkaisemiseksi on Kambodzhan virallinen valtionpäämies, kuningas Norodom Sihanouk. Häntä pidetään ainoana henkilönä Kambodzhassa, jonka moraalinen maine riittää avaamaan tuhoisan poliittisen umpikujan. Sihanouk on jo kehottanut oppositiota tunnustamaan, että Hun Sen pitää kädessään kaikkia valtteja. Kuninkaan mukaan hänen vastustamisensa on täysin hyödytöntä. Kehotuksesta saa vaikutelman, että Hun Sen hallitsee myös Sihanoukia.

Hun Senin vahva asema johtuu siitä, että hän valvoo poliisia ja suurinta osaa armeijasta. Lisäksi hänen vaikutusvaltansa oikeuslaitokseen on huomattava. Ulkomaiset tarkkailijat uskovatkin, että Hun Sen onnistuu jossain vaiheessa taivuttamaan opposition mukaan hallitukseen hänen omilla ehdoillaan.

Hun Sen on moneen otteeseen hyödyntänyt vaikutusvaltaansa poliisiin. Viimeksi hän veteli naruista syyskuussa tapahtuneen rakettihyökkäyksen yhteydessä. Heti hyökkäyksen jälkeen Kambodzhan poliisipäällikkö julisti, että isku oli suunnattu Hun Seniä vastaan ja että sen takana oli oppositio. Myöhemmin on käynyt ilmi, ettei oppositiolla olisi ollut juuri minkäänlaisia mahdollisuuksia iskun tekemiseen. Hun Sen ehti kuitenkin käyttää tilannetta hyväkseen esittämällä suoria uhkauksia Ranariddhia ja Sam Rainsya kohtaan. Kumpikin päätti paeta maasta.

Taloudellinen katastrofi

Poliittisella kaaoksella on vakavat seuraukset Kambodzhan taloudelle. Ulkomaiset avustusjärjestöt, investoijat ja matkailijat kääntävät selkänsä Kambodzhalle samaan aikaan kun kotimainen liike-elämä on lamassa. Talous on ollut vaikeuksissa siitä saakka kun Hun Sen syrjäytti verisellä kaappauksella hallituskumppaninsa prinssi Ranariddhin runsas vuosi sitten. Taloudellinen nousu, joka alkoi edellisistä parlamenttivaaleista vuonna 1993, on vaihtunut alamäeksi.

Sadattuhannet kambodzhalaiset elävät jo nälkärajalla. Pitkään kestänyt kuivuus tuhosi kesän viljasadon maan kaakkoisosassa, ja noin 200 000 kambodzhalaista on nyt täysin ulkomaisen elintarvikeavun varassa. YK arvioi, että 15 prosenttia Kambodzhan 10-miljoonaisesta väestöstä kärsii ruoan puutteesta.

Kambodzhalaiset joutuvat lisäksi elämään yhä turvattomammaksi muuttuneessa yhteiskunnassa. Opposition kannattajat joutuvat usein raakojen hyökkäysten kohteeksi, ja väkivaltaisten ryöstöjen määrä on kasvussa. Prinssi Ranariddh ja Sam Rainsy sanovat, että Hun Sen on määrännyt poliisin vainoamaan opposition kannattajia. Hun Sen puolestaan syyttää oppositiojohtajia ihmisten kiihottamisesta Kambodzhan vietnamilaisvähemmistöä vastaan.

Viime päivinä myös kymmenkunta ulkomaalaista on joutunut väkivaltaisten ryöstöjen kohteeksi Kambodzhassa. YK:n edustajan mukaan se ei ole yllättävää.
-Aina kun poliittinen jännitys Kambodzhassa kasvaa, lisääntyy myös mahdollisuus, että ulkomaalaisten käy huonosti, sanoo edustaja Phnom Penh Post -lehdelle antamassaan haastattelussa.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat