Mainos

Kohl tapaa Jeltsinin syyskuussa

Saksan liittokansleri Helmut Kohl tapaa presidentti Boris Jeltsinin syyskuun alkupuolella. Saksan hallituksen tiedotteen mukaan Kohl keskustelee Jeltsinin kanssa Moskovan ulkopuolella sijaitsevassa loma-asunnossa 7. syyskuuta.

Kohl ja Jeltsin kävivät tänään pitkän puhelinkeskustelun, jonka aikana vierailusta sovittiin. He keskustelivat avoimesti ja ystävällisesti, sanoi Saksan hallituksen tiedottaja Peter Hausmann. Hänen mukaansa pääaiheena keskustelussa oli Tshetshenian tilanne.

Jeltsin ei ole tavannut ketään korkea-arvoista ulkomaista vierasta sen jälkeen kun hänet valittiin uudelleen virkaansa heinäkuussa. Kohl on aiemmin ollut Jeltsinin vankimpia tukijoita lännen johtajien keskuudessa.

Jeltsin on pysytellyt poissa julkisuudesta uudelleenvalintansa jälkeen. Hänen terveytensä heikosta tilasta on liikkunut runsaasti huhuja, mutta Kremlin virallisen kannan mukaan Jeltsin on vain lomalla lepäämässä vaalikampanjan rasituksista. Jeltsin lomailee metsästysmajalla noin 100 kilometrin päässä Moskovasta.

Izvestija-lehti kertoi perjantaina, että Venäjällä on itse asiassa jo alkanut salainen taistelu Jeltsinin seuraajan paikasta.
-Arkaileva suhtautuminen kenraali Lebedin aikaansaamaan Tshetshenian sopimukseen on todiste tästä, Izvestija kirjoitti.

Aleksandr Lebed, joka on Jeltsinin nimeämä Tshetshenian erityislähettiläs, teki tshetsheenien kanssa viime viikolla sopimuksen. Toistaiseksi Lebed ei kuitenkaan ole päässyt esittelemään suunnitelmaa Jeltsinille.

"Jeltsin politiikan johdossa"

Jeltsinin lehdistöpäällikkö Sergei Jastrzhembski vakuutti tänään, että presidentti tekee päätökset tärkeimmissä sisä- ja ulkopoliittisissa kysymyksissä.
-Vaikka Boris Nikolajevitsh onkin lomalla, hän hoitaa aktiivisesti presidentin tehtäviä. Hän tekee epäilyksittä keskeiset ratkaisut sisä- ja ulkopolitiikassa, Jastrzhembski sanoi lehdistötilaisuudessa Moskovassa.

Jastrzhembski väisti tilaisuudessa esitetyn kysymyksen, oliko hän itse tavannut presidentin. Hän huomautti vain, että Jeltsin oli keskustellut kahteen otteeseen puhelimitse liittokansleri Kohlin kanssa elokuun 26. päivän jälkeen.

Jeltsin tutkii Jastrzhembskin mukaan parhaillaan asiakirjoja, jotka hän on saanut Tshetshenian erityislähettiläältä Aleksandr Lebediltä.
-Tshetshenian ongelma on kuitenkin ikävä kyllä sellainen, ettei sitä ratkaista yhdessä hetkessä. Presidentin täytyy kuulla vielä useampien asiantuntijoiden mielipiteitä.

Jastrzhembski sanoi, ettei hän tiennyt, oliko Jeltsinin ja Lebedin kesken sovittu tapaamisesta.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.