Varoitus Israelista: Iran harkitsee iskua Qatarin MM-kisoihin

Oliko tässä jo MM-jalkapallon tunteikkain hetki? Iranin rohkea ele aiheutti kyynelvirtoja katsomossa 1:04
Oliko tässä jo MM-turnauksen tunteikkain hetki? Iranin maajoukkueen rohkea ele aiheutti katsomossa tunteikkaan reaktion.

Israel varoittaa, että Iran harkitsee iskua Qatarissa pelattaviin jalkapallon MM-kisoihin.

MAINOS

Jalkapallon MM-kisat
20.11.–18.12.

MTV ja C More esittivät MM-turnauksesta 22 ottelua suorina lähetyksinä!

Iranissa on esiintynyt vakavia levottomuuksia jo kahden kuukauden ajan. Islamilaista hallintoa kohtaan nousseiden mielenosoitusten taustalla on 22-vuotiaan Mahsa Aminin kuolema Iranin siveyspoliisin hoteissa sen jälkeen, kun hänet oli pidätetty huivipakon rikkomisesta. Iran on reagoinut rajusti: maan turvallisuusjoukot ovat tappaneet suuren joukon mielenosoittajia.

Maassa merkittävänä politiikan välineenä oleva miesten jalkapallomaajoukkue ei ole tyytynyt seuraamaan tapahtumia hiljaisesti. Osa joukkueen pelaajista on puhunut epäkohdista valokeilassa Qatarin MM-kisoissa, ja muun muassa ykköstähti Sardar Azmoun on ottanut kantaa naisten oikeuksien puolesta ja kritisoinut hallintoa.

Englanti-ottelun alla Iranin maajoukkueen pelaajat pitivät myös huomiota herättävästi suunsa kiinni kansallishymnin aikana (video artikkelin ylälaidassa). 

Israelin sotilastiedustelun päällikön Aharon Halivan mukaan Iran harkitsee hyökkäystä Qatarin MM-kisoihin viedäkseen huomiota pois mielenosoituksilta. Hänen mukaansa Iran on julkisen levottomuuden kasvaessa todennäköisemmin aggressiivisempi ja Iranilta voidaan odottaa aggressiivisempia toimia sekä omalla alueellaan että maailmalla.

– Kerron teille, että Iran harkitsee nyt hyökkäystä Qatarin MM-kisoihin. Ainoa asia, joka pidättelee heitä, on se, miten Qatar reagoisi, Haliva sanoi Tel Avivissa Institute for National Security Studies -tutkimuslaitoksen konferenssissa useiden uutislähteiden mukaan.

Myös Israelin puolustusministeri Benny Gantzin mukaan Iran on altis hyökkäämään Qatarin MM-kisoihin lietsoakseen epävakautta.

– Iran pyrkii säilyttämään jatkuvan epävakauden, hän kommentoi The Times of Israelin mukaan.

– MM-kisat ovat todennäköisesti yksi nistä tapahtumista, joissa se yrittää aiheuttaa epävakautta.

Haliva sanoi Iranin olevan "mukana koko kentällä ydinaseista mellakoihin".

Lue myös:

    Uusimmat