Koetko suurta syyllisyyttä, jos et teekään kaikkea äitisi mielen mukaan? 10 merkkiä, jotka paljastavat, että sinulla "ongelmaäiti"

Haluaako äiti lukea tiliotteesi? Entä vaatiiko hän tauotta sinulta aikaa ja resursseja? Nämä merkit kertovat, että suhteessanne on jokin vialla.

"Muistan sinut, lapseni" – yllä olevaan videoon äiti voi samaistua!

Onko äitisi vaativa ja tukahduttava henkilö, jolle sinä aina annat periksi? Huffington Post kysyi terapeuteilta, miten ongelmaäidin erottaa, ja miten häntä voisi käsitellä.

Merkki 1: Hänellä on epärealistisia vaatimuksia kaiken suhteen

Kysy itseltäsi, täytyykö sinun lopettaa kaikki, mitä olet tekemässä, jos äitisi soittaa? Perutko menoja vain siksi, että äidillesi sopiikin tavata juuri tänään?

– Vanhempi, tai aikuinen lapsi, voi soittaa jatkuvasti tai odottaa, että toinen viettää suuren osan vapaa-ajastaan hänen kanssaan. Ihminen suostuu tähän syyllisyyden tai perhevelvollisuuksien vuoksi, kliininen psykologi Gina Delucca kuvaa.

Vaikka syyllisyyden maustama äidin miellyttäminen voi tuntua hyvältä ratkaisulta, se vahingoittaa suhdettanne. Lopulta seurauksena on kaunaa puolin ja toisin.

Merkki 2: Koet olevasi vastuussa hänen henkisestä hyvinvoinnistaan

Äiti vihjaa sanoin tai teoin, että olet vastuussa hänestä. Se ei ole totta: kukaan ei voi vastata ihmisen tunteista, paitsi hän itse.

– Hän voi sanoa asioita, kuten "koska teit näin, olen huolissani" tai "teet minut surulliseksi, kun et soita" tai "jos et olisi tehnyt noin, en olisi vihainen". Tämä alkaa usein nuorella iällä, terapeutti Amanda Stemen sanoo.

Merkki 3: Valehtelet, jotta hän ei pettyisi sinuun

Kun teini valehtelee siitä, missä oli, jotta hänelle ei huudettaisi, tilanne on melko tavallinen. Mikäli valehteleminen jatkuu aikuisuuteen asti, jokin on vinossa. 

Aikuisena olet vastuussa omista valinnoistasi, eikä äidinkään enää tarvitse paheksuntaa ilmaisemalla opettaa sinulle, mikä on oikein ja väärin. Aikuisen lapsen ei pitäisi joutua pelkäämään, mitä äiti hänen valinnoistaan sanoo.

Merkki 4: Äitisi maksaa laskusi

Jos aikuinen lapsi menettää työnsä tai häntä uhkaa yllättävä kulu, äiti voi tulla apuun. Jos äiti sen sijaan edelleen maksaa elämisesi kokonaan ja kyttää, mihin rahat menevät, paljonko mikäkin maksaa tai paljonko rahaa kuluu kuukaudessa, jokin on vialla.

– Tämä tarkoittaa myös sitä, että hänellä on sanomista päätöksiisi ja voi tukea tai kieltäytyä tukemasta päätöksiäsi rahan kautta. Tämä estää sinua olemasta itsenäinen aikuinen, avioliitto- ja perheterapeutti Aaron Anderson sanoo.

Merkki 5: Äiti hoitaa velvollisuutesi

Aikuisen, terveen ihmisen tulisi kyetä pesemään omat vaatteensa, siivoamaan oma asuntonsa ja varaamaan oma lääkärinaikansa. Avulias äiti voi toisinaan tarjoutua hoitamaan nämä asiat, mutta liiallinen tuppaaminen aikuisen lapsen asioihin muodostuu lopulta ongelmaksi.

Merkki 6: Hän olettaa, että varmistat asian häneltä ennen kuin teet päätöksen

On tietenkin aivan sallittua kysyä vanhempansa mielipidettä suureen päätökseen tai vaikeaan asiaan. Jos sen sijaan et kykene tekemään päätöstä kysymättä asiasta ensin äidiltäsi, koska pelkäät hänen loukkaantuvan, jokin on pielessä.

Merkki 7: Äitisi lukee tiliotteesi, sähköpostisi tai viestisi

Terve suhde perustuu molemminpuoliseen luottamukseen.

– Jos äitisi lukee henkilökohtaisia kirjeitäsi, kyttää sinua sosiaalisessa mediassa ja grillaa sinua sitten aiheesta, ilmaantuu kotiisi ilmoittamatta tai vaatii aikaa, kiintymystä tai huomioimista ja loukkaantuu, jos sanot "ei", kyseessä on klassinen esimerkki rajojen rikkomisesta, psykoterapeutti Tina B. Tessina kuvailee.

Merkki 8: Kilpailette

Äitisi ei ole ylpeä hyvistä suorituksistasi tai ominaisuuksistasi. Sen sijaan hän on kilpailuhenkinen ja haastaa sinut. Kaikki ulkonäöstä menestykseen tuntuu olevan kilpailua – etkä sinä saa koskaan voittaa.

Merkki 9: Hän antaa sinun toimia vastuuttomasti

Äiti haluaa pitää yllä riippuvuuttasi hänestä. Hän korjaakin kaikki ongelmasi ja pelastaa sinut aina pulasta.

– Hän esimerkiksi ilmoittaa lapsen olevan sairaana, kun tämä ei voi mennä töihin, koska biletti liikaa edellisenä iltana, Griffith kuvaa.

Merkki 10: Äitisi vaatii tai jakaa liikaa tietoa

Oletko joskus toivonut, että äitisi lakkaisi puhumasta seksielämästään, tai painostamasta sinua kertomaan omastasi? Läheisyys ja avoimuus on upea asia, mutta jos et halua kertoa tai kuulla joitakin asioita, äitisi pitäisi hyväksyä se.

Lue myös:

    Uusimmat