Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota

Knoppitietoa Halloween-bileisiin: 6 faktaa kurpitsoista

Colourbox
Julkaistu 31.10.2013 17:00

Ota kurpitsafaktat haltuun vielä ennen halloween-juhlia.

1.

Kurpitsojen juuret juontavat Keski-Amerikkaan, josta ne ovat levinneet maailmanlaajuisiksi viljelykasveiksi. Cucurbitae-heimoon kuuluvat kurpitsat ovat sukua kurkuille ja meloneille ja pesusienille.

2.

Talvikurpitsat kypsyvät syksyksi ja niissä on paksu kuori, joka on poistettava. Talvikurpitsa on vihreä kurpitsalaji, joka kestää jonkin aikaa varastointia. Se on suosittu lisäkevihannes Yhdysvalloissa. Kesäkurpitsat syödään, kun niiden kuori on vielä pehmeä, eikä niitä tarvitse välttämättä kuoria. Maltoon pääsee käsiksi halkaisemalla kurpitsan ja kaapimalla ensin erilleen rihmaston sekä siemenet. Siemenet kannattaa ehdottomasti ottaa talteen ja käyttää ruoanlaitossa tai napostella sinällään.

3.

Kurpitsat ovat erittäin kevyttä ja terveellistä tarjottavaa sisältäen n. 16–40 kilokaloria 100 grammaa kohden, mutta runsaasti muun muassa kaliumia ja A-vitamiinia. Kurpitsat sopivat myös hiilihydraatteja tarkkaileville.

– Oranssilihaisissa kurpitsoissa on runsaammin A-vitamiini tai sen esiastetta, mitä ei vihreissä kesäkurpitsoissa ole kuin pieni määrä, Ruralia-instituutin projektisuunnittelija, puutarhuri ja luontokartoittajaopiskelija Anne Piirainen kertoo.

4.

Kurpitsa on myös monipuolinen raaka-aine, joka sopii kaikenlaiseen ruoanlaittoon.

– Ruoanlaitossa kurpitsat sopivat kaikkeen: sosekeittona, piirakoissa, uunissa paahdettuina, pastakastikkeeseen raastettuna tai paloina, leivontaan mehevyyttä antamaan, säilöttyinä pikkelsseissä, Hyötökasviyhdistyksen toiminnanjohtaja Taina Laaksoharju vinkkaa.

Piirainen suosii kesäkurpitsaa.

– Oma suosikkini on vihreä kesäkurpitsa, jota voisi luonnehtia ”jokapaikanvihannekseksi”. Se on hyvä soseena, keittona ja paistettuna. Käytän sitä kasvissoseissa yhdessä muiden vihannesten kanssa vaihtelevalla kokoonpanolla, mutta eniten käytän sitä munakkaassa.Omiin makumieltymyksiin parhaiten soveltuva lajike löytyy vain kokeilemalla, sillä makuerot voivat olla suuria kurpitsan kohdalla. Kesäkurpitsassa erot eivät ole kovin isoja. Miedot kurpitsalajit kaipaavat joukkoon mausteita runsaammin kuin vahvamakuiset lajit. Mitä värikkäämpi hedelmäliha, sen voimakkaampi on maku.

5.

Kurpitsat säilyvät parhaiten +8 -+12 asteessa jopa puolitoista kuukautta. Ne ovat herkkiä etyleenille, joten esimeriksi banaanit, omenat ja tomaatit on syytä säilyttää kurpitsoista erillään.

6.

Pienempiä kurpitsoja voi kasvattaa myös parvekkeella tarpeeksi tilavassa ruukussa, kun muistaa huolehtia tilasta, tasaisesta kastelusta ja pölytyksestä.

– Kurpitsat ovat helppoja kasvattaa ja erittäin satoisia. Lisäksi kurpitsojen monikäyttöisyys ruoanlaitossa houkuttaa. Kurpitsojen kasvatuksessa on hyvä muistaa, että kasvit kasvavat suuriksi ja käyttävät paljon vettä, joten tilaa täytyy olla riittävästi ja kastelua kaivataan etenkin kesähelteillä. Joten jos parvekkeella aikoo viljellä, täytyy käyttää riittävän suuria ruukkuja. Parvekkeelle suosittelen kesäkurpitsoja, esim. pienikokoinen lajike 'Midnight' - (tummanvihreät ja maukkaat hedelmät) tai 'Buckingham' (keltaiset hedelmät ja pensasmainen kasvutapa), kertoo Laaksoharju.

Myös Piirainen kannustaa kurpitsan kasvatukseen:

– Parvekeviljelyyn suosittelisin ennemmin kesäkurpitsaa, koska sadontuotto alkaa nopeasti. Suosittua Parhenon-lajiketta on saatavilla myös harrastelijapakkauksissa. Kannatta kokeilla myös muita lajikkeita, ja valita härmänkestävä pysty/penasamaisesti kasvava lajike. Jos kurpitsaa haluaa viljellä astiassa parvekkeelle, on parempi ottaa pienihedelmäisiä lajeja, jossa hedelmäpaino ei ylitä kiloa, ja kasvu on pensasmaista. lajikkeita on kuitenkin melkoinen kirjo tarjolla harrastajaviljelijälle, joten lähinnä kasvutila sanelee lajikevalinnan. Rajoitettuun tilaan pysty/pensasmaisesti kasvavia lajeja.

Lähteet:

Fineli

Kotimaiset kasvikset ry

(MTV3)

Lisää aiheesta:

Jopa alle euron kilo! Kotimainen raaka-aine kannattaa nyt napata ostoskoriinMissä porkkanoita kannattaa kotona säilyttää? Faktat suosikkikasviksestaKasvihöperö kansa jopa jonottaa kasviharvinaisuuksia – kotipuutarhurit ovat innostuneet myös eksoottisista siemenistäTiesitkö tätä tomaateista? Helppo tapa saada maistumaan paremmaltaSuomalaiset syövät näitä terveyspommeja vain pari kiloa vuodessa, vaikka ne ovat edullisiakin: "Eivät sisällä rasvaa ja hiilihydraattejakin niissä on erityisen vähän"Jopa satoja erilaisia! Tunnetko yleisimmät kurpitsalajikkeet?
Lifestyle

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle
  • 17:05
    Koirat

    Nämä koirarodut on kielletty monissa maissa – Suomi sallii kaikki

  • 17:02
    Ruoka

    "Tyrmäävän hyvää!" – Hanna Sumarin omenapiirakka on helppo leipoa

  • 14:40
    Lääkkeet

    Tutkimus selvitti ADHD-lääkityksen hyötyjä

  • 12:32
    Juomat

    Alko kokeili K18-energiajuomien myyntiä – näin siinä kävi

  • 11:04
    Hevoset

    Nyt se on tutkittu: Tällainen on ihmisen ja hevosen välinen suhde