Ota kurpitsafaktat haltuun vielä ennen halloween-juhlia.
1.
Kurpitsojen juuret juontavat Keski-Amerikkaan, josta ne ovat levinneet maailmanlaajuisiksi viljelykasveiksi. Cucurbitae-heimoon kuuluvat kurpitsat ovat sukua kurkuille ja meloneille ja pesusienille.
2.
Talvikurpitsat kypsyvät syksyksi ja niissä on paksu kuori, joka on poistettava. Talvikurpitsa on vihreä kurpitsalaji, joka kestää jonkin aikaa varastointia. Se on suosittu lisäkevihannes Yhdysvalloissa. Kesäkurpitsat syödään, kun niiden kuori on vielä pehmeä, eikä niitä tarvitse välttämättä kuoria. Maltoon pääsee käsiksi halkaisemalla kurpitsan ja kaapimalla ensin erilleen rihmaston sekä siemenet. Siemenet kannattaa ehdottomasti ottaa talteen ja käyttää ruoanlaitossa tai napostella sinällään.
3.
Kurpitsat ovat erittäin kevyttä ja terveellistä tarjottavaa sisältäen n. 16–40 kilokaloria 100 grammaa kohden, mutta runsaasti muun muassa kaliumia ja A-vitamiinia. Kurpitsat sopivat myös hiilihydraatteja tarkkaileville.
– Oranssilihaisissa kurpitsoissa on runsaammin A-vitamiini tai sen esiastetta, mitä ei vihreissä kesäkurpitsoissa ole kuin pieni määrä, Ruralia-instituutin projektisuunnittelija, puutarhuri ja luontokartoittajaopiskelija Anne Piirainen kertoo.
4.
Kurpitsa on myös monipuolinen raaka-aine, joka sopii kaikenlaiseen ruoanlaittoon.
