Maa- ja Metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ry muistuttaa vuoden vihannekseksi valitun porkkanan hyödyistä ja monipuolisista käyttötavoista.
Porkkanafaktoja Suomesta:
- Porkkana on perunan jälkeen suosituin kasvis ja sitä syödään vuosittain yhdeksän kiloa henkeä kohden.
- Myynnissä oleva porkkana on pääsääntöisesti kotimaassa kasvatettua. Sitä viljelee ammattimaisesti noin 300 puutarhayrittäjää yli 1700 hehtaarin peltoalalla. Luomuporkkanaa viljelee noin 40 yritystä.
- Oranssien porkkanoiden lisäksi Suomessa viljellään valkoisia, keltaisia ja violetteja porkkanoita, joita myydään myös valmiina lajitelmina.
Värikkäät porkkanat ovat suomalaisten kestosuosikkeja: monipuolisia ruuanlaitossa, edullisia, maukkaita ja terveellisiä. MTK ry muistuttaa tiedotteessaan porkkanoiden sopivan erilaisiin ruokiin sekä raakoina että kypsennettyinä.
Porkkanoiden historiaan ja niiden käyttöön liittyy monenlaisia mielenkiintoisia faktoja. Tiesitkö jo nämä?
Lue myös: Halpa vs. kallis: Kaupan pikkutomaateilla hurjat hintaerot – sokkomakutestin tulos yllätti: "Olen nyt vähän pettynyt"
Porkkanat eivät olleet alun perin oransseja
Porkkanan juuret juontavat MTK:n mukaan Keski-Aasiaan, missä villiporkkanoista valikoitui viljelykelpoisia, vahvajuurisia yksilöitä. Suomessa porkkanaa on viljely 1600-luvulta lähtien.