Maa- ja kotitalousnaiset kertovat mielenkiintoisia faktoja tomaateista. Jos mielii omaa tomaattisatoa kesälle, kannattaa jo nyt aloittaa kasvatus ja työntää sormet multaan.
Videolla: Testaa tomaattiset uunifetaraviolit!
Kotimaisen tomaatin paras satokausi ajoittuu kesälle, mutta sitä kannattaa hyödyntää monipuolisesti ympäri vuoden, muistuttavat Maa- ja kotitalousnaiset.
Tomaatin makua voi parantaa entisestään
Suomalaiset syövät tomaattia noin 11 kiloa henkeä kohden vuodessa. Kotimaista tomaattia tuotetaan vuosittain noin 40 miljoonaa kiloa, eli syömme runsaasti myös tuontitomaatteja.
– Tomaatti on erinomainen lisuke, mutta siitä saa tehtyä myös herkullisia ruokia. Se tuo makua ja väriä erilaisiin ruokiin ja sopii mainiosti yhteen myös kalan kanssa, ruoka-asiantuntija Henna Kyyrä Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.
Tomaatti sisältää runsaasti A-, C- ja E- vitamiinia, antioksidantteja ja karoteenia. Punaisten tomaattien antioksidantti lykopeeni vahvistuu lämpökäsittelyssä.
Kyyrä muistuttaa, että tomaatti on loistava pohja kastikkeille ja muhennoksille, ja voipa siitä keittää hilloakin. Yrtit ja valkosipuli tuovat tomaattiruokiin makua, ja sokeri taittaa mukavasti tomaatin hapokkuutta.
