Tiesitkö tätä tomaateista? Helppo tapa saada maistumaan paremmalta

Uunifetaraviolit – Uunifetapasta-Jennin uusi arkiruokahitti 1:49 Uunifetaraviolit – Uunifetapasta-Jennin uusi arkiruokahitti

Maa- ja kotitalousnaiset kertovat mielenkiintoisia faktoja tomaateista. Jos mielii omaa tomaattisatoa kesälle, kannattaa jo nyt aloittaa kasvatus ja työntää sormet multaan. 

Videolla: Testaa tomaattiset uunifetaraviolit!

Kotimaisen tomaatin paras satokausi ajoittuu kesälle, mutta sitä kannattaa hyödyntää monipuolisesti ympäri vuoden, muistuttavat Maa- ja kotitalousnaiset.  

Tomaatin makua voi parantaa entisestään

Suomalaiset syövät tomaattia noin 11 kiloa henkeä kohden vuodessa. Kotimaista tomaattia tuotetaan vuosittain noin 40 miljoonaa kiloa, eli syömme runsaasti myös tuontitomaatteja.

– Tomaatti on erinomainen lisuke, mutta siitä saa tehtyä myös herkullisia ruokia. Se tuo makua ja väriä erilaisiin ruokiin ja sopii mainiosti yhteen myös kalan kanssa, ruoka-asiantuntija Henna Kyyrä Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.

Tomaatti sisältää runsaasti A-, C- ja E- vitamiinia, antioksidantteja ja karoteenia. Punaisten tomaattien antioksidantti lykopeeni vahvistuu lämpökäsittelyssä.

Kyyrä muistuttaa, että tomaatti on loistava pohja kastikkeille ja muhennoksille, ja voipa siitä keittää hilloakin. Yrtit ja valkosipuli tuovat tomaattiruokiin makua, ja sokeri taittaa mukavasti tomaatin hapokkuutta.

– Tomaatin makuun saa lisää syvyyttä nokareella hunajaa ja lorauksella viinietikkaa, Kyyrä vinkkaa.

Ruoanlaitossa tuoreet tomaatit voi monesti korvata säilötyillä tomaateilla. Säilykkeet ovat mainio ratkaisu erityisesti talvella. 

– Valikoimiin on viime aikoina ilmestynyt myös suomalaisia tuotteita, kuten kotimainen hävikkitomaateista tehty tomaattikastike.

Tomaatin kasvatus: Aloita esikasvatus maaliskuussa

Tomaattilajikkeita on runsaasti ja niiden käyttötarkoitukset, makuerot ja muoto poikkeavat toisistaan paljonkin. Keltaiset ja oranssit tomaatit ovat usein miedompia, kun taas syvän oranssinpunaiset terttutomaatit ovat vahvemman makuisia.

Vaikka ostotomaattien lajikevalikoima on todella runsas, kasvattaa yhä useampi suomalainen itse herkkutomaattinsa. Tomaatin kasvatuksesta innostuneille aloittelijoille Kyyrä antaa kasvatusvinkkejä.  

– Tomaatti viihtyy kasvihuoneessa, mutta sitä voi kasvattaa mainiosti myös lasitetulla parvekkeella tai ulkona lämpimällä seinustalla. Jos kasvatat taimet itse siemenestä, aloita esikasvatus maaliskuun alussa lisävalon avulla, jotta taimista ei tule pitkiä ja honteloita.

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.