Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Tiesitkö tätä tomaateista? Helppo tapa saada maistumaan paremmalta

1:49Uunifetaraviolit – Uunifetapasta-Jennin uusi arkiruokahitti
Julkaistu 08.03.2021 19:54

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Maa- ja kotitalousnaiset kertovat mielenkiintoisia faktoja tomaateista. Jos mielii omaa tomaattisatoa kesälle, kannattaa jo nyt aloittaa kasvatus ja työntää sormet multaan. 

Videolla: Testaa tomaattiset uunifetaraviolit!

Kotimaisen tomaatin paras satokausi ajoittuu kesälle, mutta sitä kannattaa hyödyntää monipuolisesti ympäri vuoden, muistuttavat Maa- ja kotitalousnaiset.  

Tomaatin makua voi parantaa entisestään

Suomalaiset syövät tomaattia noin 11 kiloa henkeä kohden vuodessa. Kotimaista tomaattia tuotetaan vuosittain noin 40 miljoonaa kiloa, eli syömme runsaasti myös tuontitomaatteja.

– Tomaatti on erinomainen lisuke, mutta siitä saa tehtyä myös herkullisia ruokia. Se tuo makua ja väriä erilaisiin ruokiin ja sopii mainiosti yhteen myös kalan kanssa, ruoka-asiantuntija Henna Kyyrä Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.

Tomaatti sisältää runsaasti A-, C- ja E- vitamiinia, antioksidantteja ja karoteenia. Punaisten tomaattien antioksidantti lykopeeni vahvistuu lämpökäsittelyssä.

Kyyrä muistuttaa, että tomaatti on loistava pohja kastikkeille ja muhennoksille, ja voipa siitä keittää hilloakin. Yrtit ja valkosipuli tuovat tomaattiruokiin makua, ja sokeri taittaa mukavasti tomaatin hapokkuutta.

– Tomaatin makuun saa lisää syvyyttä nokareella hunajaa ja lorauksella viinietikkaa, Kyyrä vinkkaa.

Ruoanlaitossa tuoreet tomaatit voi monesti korvata säilötyillä tomaateilla. Säilykkeet ovat mainio ratkaisu erityisesti talvella. 

– Valikoimiin on viime aikoina ilmestynyt myös suomalaisia tuotteita, kuten kotimainen hävikkitomaateista tehty tomaattikastike.

Tomaatin kasvatus: Aloita esikasvatus maaliskuussa

tomaatteja

Tomaattilajikkeita on runsaasti ja niiden käyttötarkoitukset, makuerot ja muoto poikkeavat toisistaan paljonkin. Keltaiset ja oranssit tomaatit ovat usein miedompia, kun taas syvän oranssinpunaiset terttutomaatit ovat vahvemman makuisia.

Vaikka ostotomaattien lajikevalikoima on todella runsas, kasvattaa yhä useampi suomalainen itse herkkutomaattinsa. Tomaatin kasvatuksesta innostuneille aloittelijoille Kyyrä antaa kasvatusvinkkejä.  

– Tomaatti viihtyy kasvihuoneessa, mutta sitä voi kasvattaa mainiosti myös lasitetulla parvekkeella tai ulkona lämpimällä seinustalla. Jos kasvatat taimet itse siemenestä, aloita esikasvatus maaliskuun alussa lisävalon avulla, jotta taimista ei tule pitkiä ja honteloita.

Lue myös: Ostatko aina vain tomaattimurskaa? Nyt kannattaa tehdä säilykevaihto: "Ainoa, mitä nykyään ostan"

Lähde: Maa- ja kotitalousnaiset

Lisää aiheesta:

Tomaattitöppäys vaikuttaa makuun ratkaisevasti – nämä faktat sinun täytyy tietää suosikkikasviksestaTerveyspommi, joka kannattaa napata nyt kaupassa ostoskoriin – tunnetko jo eri lajikkeet?Pitääkö salaattia huuhtoa ennen käyttöä? Asiantuntija muistuttaa edullisen raaka-aineen monikäyttöisyydestäEthän tee näin tomaateille? Asiantuntija muistuttaa seurauksista: "Maku muuttuu pliisuksi ja rakennekin kärsii"Tiesitkö tätä tomaateista? Näin niitä tulisi oikeasti säilyttää kotona – terveyshyötyjä piisaaTiedätkö, mitä tomaateille tapahtuu jääkaapissa? Virheellinen uskomus elää vahvana: "Vaikuttaa makuun ratkaisevasti"
RuokaMakuja
Shutterstock

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen17:02
    Hedelmät

    Mistä tietää, että omena on kypsä?

  • Eilen13:20
    Lemmikit

    Lemmikkien leipäjonoja järjestetään jo useissa kaupungeissa – "Ihmisten elämäntilanteet voivat muuttua nopeasti"

  • Eilen10:31
    Leipä

    Hyviä uutisia ruisleivästä

  • Eilen07:44
    Leipä

    Voiko leipää syödä, jos haluaa laihtua?

  • ti17:18
    Arkiruoka

    Teetkö lihapullat näin? Paras lopputulos