Mainos

Klooraus meni mönkään Heinävedellä

Heinävedellä jouduttiin tänään sulkemaan koko kunnan vesijohtoverkosto, sillä verkoston tehoklooraus ei sujunut odotetulla tavalla. Viimeistenkin talojen vesijohdot avattiin iltayhdeksän maissa. Juotavaksi vedestä ei vielä tänä iltana ollut, vaan terveysviranomaiset neuvoivat käyttämään sitä vain WC:n huuhteluun.

Kirkonkylän asukkaille jaettiin eilen ja tänään vettä säiliöautoista ja paloautoista. Näillä näkymin vesiautot ovat käytössä vielä pitkään. -Säiliövettä tarjotaan ainakin pääsiäispyhien yli, mahdollisesti vielä useita viikkoja, arvioi Heinäveden vesihuollon toimitusjohtaja Juhani Havukainen arvioi illalla. -Pyrimme siihen, että lauantaina illalla vettä voisi käyttää, lupasi Havukainen. Kun vettä on laskettu yhtäjaksoisesti 10-15 minuuttia niin, että johtoihin jäänyt runsaskloorinen vesi on valunut pois, vesijohtoveden pitäisi olla juomakelpoista.

Veden klooraukseen ryhdyttiin vatsatautiepidemian vuoksi. Helmi-maaliskuussa levinneeseen mahatautiin on sairastunut ainakin yli 500 ihmistä. Taudin aiheuttaja on calici-virus, joka on levinnyt ilmeisesti vesijohtoveden välityksellä.

Epidemian laajuus tutkitaan

Alustavissa tutkimuksissa on ilmennyt, että kaikki sairastuneet ovat juoneet kunnan vettä. Oman kaivon vettä käyttävät taas ovat pysyneet terveinä. Kunnan vesijohtovettä käyttää noin 2400 heinäveteläistä eli suunnilleen puolet asukkaista.

-Kaikista tutkituista mahatautisista on tavattu virusta, ja sitä on löytynyt myös jätevesistä. Vesijohtovedestä otetuista näytteistä virusta ei löytynyt, mutta se tarkoittaa vain sitä että sitä ei osunut näytteisiin eikä todista ettei sitä olisi ollut, selvittää Heinäveden terveyskeskuksen johtava lääkäri Esa Silvennoinen. -Vatsatauti levisi maaliskuussa, ja nyt käytännöllisesti katsoen kaikki siihen sairastuneet ovat tervehtyneet, tarkentaa Silvennoinen. Kunnan terveysviranomaiset jatkavat kuitenkin ensi viikolla sen selvittämistä, paljonko sairastuneita kaikkiaan on ollut.

Myös Leppävirralla ilmeni pääsiäisen alla mahatautia, jonka arvellaan johtuvan kolmessa isossa perhejuhlassa tarjotuista ruuista. Sairastuneita on tiettävästi yli 30, mutta terveyskeskuslääkäri Kari Nevalaisen mukaan perjantaina ei enää ilmennyt yhtään uutta tapausta.

Pesemätön pääsiäinen

Heinäveteläisten vedentulo jouduttiin katkaisemaan kloorausoperaation jälkeen, koska vesisäiliöt tyhjenivät runsaan veden laskemisen vuoksi. Viranomaiset kehottivat kuntalaisia juoksuttamaan vettä hanoista eilisiltana, jotta lisätty kloori leviäisi koko jakeluverkostoon.

-Ilmeisesti ihmiset olivat liiankin tunnollisia ja laskivat vettä niin reilusti, että verkoston paineet katosivat. Koko verkosto piti sulkea, jotta saamme paineet nousemaan ja kloorauksen onnistumaan, selvittää johtava lääkäri Silvennoinen.

Alun perin vedentulon piti olla kunnossa jo lauantaiaamuna. Tänään ennakoitiin, että lauantaiyö riittäisi vesisäiliöiden täyttymiseen. Kunnan asukkailta kiellettiin eilen vesijohtoveden käyttö talousvetenä. Myöskään pyykinpesuun tai peseytymiseen vettä ei voitu torstai-illasta lähtien käyttää. -Käytännössä verkoston sulkeminen aiheutti sen, että myöskään WC:n huuhtelu ei onnistunut, selventää Silvennoinen.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.