Klassikkosakset ovat oranssit, mutta tiedätkö, miksi Fiskarsilla on myös punaisia saksia?

Fiskarsin klassikkosakset ovat oranssit, mutta tiedätkö, mitä tarkoittaa, jos ne ovatkin punaiset? 0:20
Fiskarsin klassikkosakset ovat oranssit, mutta tiedätkö, mitä tarkoittaa, jos ne ovatkin punaiset?

Moni omistaa Fiskarsin oranssit sakset, mutta punaisia löytyy luultavasti vain vasenkätisten kodeista – ne kun on muotoiltu nimenomaan vasenkätisille!

Fiskarsin oranssit sakset ovat jo klassikko, joka löytyy monesta kodista. Mutta oletko koskaan törmännyt punaisiin klassikkosaksiin? Niitäkin on – ja hyvästä syystä.

Pelkistä värisyistä saksia ei kannata hankkia, sillä Fiskarsin punaiset sakset on tarkoitettu vasenkätisille.

Muotoiltu jo vuonna 1972

Vasenkätiset sakset ovat alusta asti olleet punaiset, kertoo Fiskarsin designjohtaja Petteri Masalin. Myös lasten vasenkätiset sakset ovat punaiset.

– Ensimmäiset oranssikahvaiset Fiskarsin sakset valmistuivat vuonna 1967 ja vuonna 1972 muotoiltiin ensimmäiset vasenkätiset sakset peilikuvana oikeakätisestä mallista. Fiskars aloitti ensimmäisenä yhtiönä maailmassa vasenkätisten ergonomisten saksien massatuotannon, Masalin kuvailee.

Osa sopii sekä oikea- että vasenkätisille

Fiskarsin saksia valmistetaan toki muissakin väreissä ja myös esimerkiksi Muumi-kuvituksella. Muilla väreillä ei kuitenkaan ole samanlaista "salamerkitystä" kuin punakahvaisilla saksilla.

Fiskarsin saksimaailmasta tosin löytyy paljon malleja, jotka sopivat sekä oikea- että vasenkätisille.

– Esimerkiksi pienemmät yleissakset sekä kynsisakset ovat tällaisia, Masalin vinkkaa.

Sitä, onko muilla merkeillä vastaavaa värikoodausta, Masalin ei osaa sanoa.

– Tietääksemme Fiskarsin vasenkätiset sakset ovat ainoat, joissa kahvan muotoilun lisäksi myös terät on käännetty toisin päin. Tämä mahdollistaa sen, että leikatessa näkee tarkasti, mihin terä leikkaa, kun alaterä on paperin alapuolella, Masalin kuvailee.

Klassikkoväri valittiin sattumalta

Fiskarsin oranssien saksien syntytarinan on moni kuullut: klassikkoväri valittiin sattumalta, sillä Fiskarsin muovitehtaalla oli valmistettu oransseja mehupuristimia, ja koneessa ollut oranssi väri käytettiin mallikahvojen tekoon.

– Lopullisesta väristä äänestettiin myyntikonttorilla, ja oranssi väri voitti niukasti mustan äänin 9–7, Masalin kuvailee.

Harvempi sen sijaan tietänee, että jokainen oranssi saksipari testataan edelleen käsin. Oranssikahvaisia saksia on vuosien varrella myyty yhteensä yli miljardi kappaletta eri puolilla maailmaa. 

Lue myös:

    Uusimmat