Fiskarsin oransseista klassikkosaksista on olemassa versio, jota ei Suomesta saa – saako pizzaa leikata saksilla?

Shutterstock pizza sakset
Leikkaatko itse pizzaa saksilla? Shutterstock

Pizzan leikkaaminen saksilla jakaa mielipiteet. Tarkoitusta varten on kuitenkin olemassa ihan varta vasten suunniteltuja tuotteita.

MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on aiemmin kerrottu pizzan leikkaamisesta saksilla. Aihe on puhuttanut myös suomalaisilla keskustelufoorumeilla. Eräs keskustelunaloitus Vauva.fi-foorumilla on muun muassa on otsikoitu ihmettelevään muotoon "Tapailemani mies leikkaa pizzaa saksilla".

– Kiva mies on ja komeakin, mutta vähän erikoinen näky oli kieltämättä, kun hän otti pizzapalan laatikosta ja leikkasi siitä vielä pienemmän "haukkupalan" irti, keskustelun aloittaja ihmettelee.

Videolla: Fiskarsin klassikkosakset ovat oranssit, mutta tiedätkö, mitä tarkoittaa, jos ne ovatkin punaiset? Artikkeli jatkuu videon alla.

0:20
Mitä tarkoittaa, jos Fiskarsin sakset ovat punaiset?

Pizzan synnyinmaassa Italiassa saksilla leikkaaminen on hyvinkin yleinen käytäntö. Esimerkiksi Rooman ravintoloissa monet kokit käyttävät toimenpiteeseen saksia. Suomessa pizzaravintoloita pyörittävä pizzamestari Luca Platania on myös "siunannut" saksien käytön

Platanian mukaan saksilla leikkaamalla pizza pysyy paremmin koossa leikatessa. Veitsi saattaa painaa täytteitä ja pohjaa lyttyyn.

– Saksilla voi leikata paistetusta pizzasta paloja niin, etteivät ilmakuplat lässähdä, Platania toteaa Passione Pizza – Pizzan monet muodot -kirjassaan (Cozy Publishing 2021).

Suomalaisvalmistajallakin on omat pizzasakset

Minkälaisilla saksilla pizzaa sitten kannattaisi leikata? Saksivalmistaja Fiskarsin mukaan klassiset oranssit keittiösakset sopivat vallan mainiosti tähän tarkoitukseen.

– Suomessa käytetään saksia pizzan leikkaamiseen, sekä ruoanvalmistuksessa monipuolisesti muutenkin, esimerkiksi salaatin, yrttien, kalan ja kanan leikkaamiseen. Fiskarsilla on erityiset -kana- ja kalasakset näitä varten ja myös ne on tehty Suomessa, kertoo Mari Rouvi Fiskarsin viestinnästä.

Yhdysvaltain markkinoilla yrityksellä on myynnissä myös varta vasten pizzan leikkaamiseen ja toki muuhunkin keittiökäyttöön tarkoitetut sakset. Näitä saksia ei kuitenkaan ole Suomessa saatavilla.

– Amerikan markkinoilla meillä on erittäin laaja valikoima saksia erityisesti ompeluun ja muihin käsitöihin. Suunnitelmia tuoda Amerikan pizzasaksia tänne ei ole. 

Pizzasaksia valmistaa Fiskarin lisäksi monet muutkin valmistajat, kuten esimerkiksi Küchenprofi ja Paderno. Niitä myydään muun muassa monissa ruoanlaittoon erikoistuneissa liikkeissä, mutta myös tavallisissa marketeissa.

Videolla: Testaa yllättävä makupari pizzalle

3:55
Voiko pizzan ja samppanjan todella parittaa?

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja