KL: Hurja väite jogurteista – "söisitkö asbestia?"

Suomalaisen bioteknologiayrityksen mukaan jogurteissa ja alkoholijuomissa piilee syöpäriski.

Bioteknologiayritys Biohit Oy:n tekemän selvityksen mukaan useat Suomessa myytävät oluet ja jogurtit sisältävät runsaasti syöpää aiheuttavaa asetaldehydia, kertoo Kauppalehti. Biohit analysoi satunnaisesti kaksikymmentä olutmerkkiä ja kolmetoista jogurttimerkkiä. Biohitin toimitusjohtaja Semi Korpelan mukaan tutkimustulokset yllättivät, sillä jogurtti paljastui olutta vaarallisemmaksi.

– Kansanterveydellisesti on hyvin erikoista, että analysoiduissa jogurteissa oli noin kolme kertaa enemmän terveydelle vaarallista asetaldehydiä kuin oluissa. Jogurtti ei ole ratkaisu määrittelemättömiin vatsakipuihin, vaikka näinhän meille televisiomainoksissa joka ilta väitetään, Korpela toteaa Kauppalehdelle.

"Söisitkö asbestia?"

Asetaldepitoisuuksien riskirajat ylittyivät molemmissa tuotevertailuissa. Riskirajan ollessa noin 100 mikromoolia per litra, oluiden pitoisuudet vaihtelivat 4-207 mikromoolin välillä. Jogurttien asetaldehydipitoisuudet olivat keskimäärin jopa 270 mikromoolia per litra ja vaihteluväli 14-394 mikromoolia.

Biohitin toimitusjohtaja Korpelan mukaan jogurttipurkkeihin olisi syytä saada varoitus syöpää aiheuttavista asetaldehydeistä. Biohitillä on Kauppalehden mukaan kaupallinen intressi, mutta yritys muistuttaa asetaldehydin olevan tutkitusti syöpää aiheuttava karsinogeeni asbestin ja formaldehydin lailla

– Söisitkö asbestia? Asetalaldehydiä ihmiset syövät joka päivä, Korpela toteaa.

Asetaldehydi antaa aromin jogurteille ja makeisille

Biohitin mukaan asetaldehydi on yleisesti käytetty ja luonnossa runsaana esiintyvä omenalta tuoksuva aine. Sitä valmistetaan teollisuuden käyttöön satoja tuhansia tonneja vuosittain. Asetaldehydiä esiintyy erityisen runsaasti elintarvikkeissa, joiden valmistamiseen liittyy käymisprosessi kuten esimerkiksi alkoholijuomissa, etikassa, meijerituotteissa, kotikaljassa ja simassa.

Hyvän tuoksunsa tähden asetaldehydiä käytetään aromiaineena esimerkiksi jogurttien, makeisten, jälkiruokien, leivonnaisten, virvoitusjuomien, hedelmämehujen ja alkoholijuomien valmistuksessa.

Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan kansainvälinen syöväntutkimuslaitos IARC muutti lokakuussa 2009 asetaldehydin syöpävaarallisuusluokitusta mahdollisesti ihmiselle syöpävaarallisesta yhdisteestä ihmiselle syöpää aiheuttavaksi yhdisteeksi.

Lue myös:

Lähteet: Kauppalehti, Biohit

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat