Suomen Tulli löysi kiellettyä ainetta useista elintarvikkeista: Vakavat terveyshaitat mahdollisia

shutterstock_1960374733
Etyleenioksidia on löydetty muun muassa seesaminsiemenistä ja seesaminsiemeniä sisältävistä elintarvikkeista. Shutterstock

Useat elintarvikevalmistajat ja maahantuojat ovat joutuneet vetämään myynnistä liikaa haitalista etyleenioksidia sisältäviä tuotteitaan. Tullin mukaan tämän haitallisen aineen valvonta tehostuu entisestään tulevaisuudessa.

Suomen Tulli tiedottaa löytäneensä elintarvikevalvonnassaan etyleenioksidia useista elintarvikkeista viime vuoden lopulta alkaen. Tullin vuoden 2020 lopulla ja vuonna 2021 valvomista elintarvikenäytteistä viidestä löytyi etyleenioksidia, joka on EU:ssa kielletty terveydelle haitallinen kasvinsuojeluaine.

– Etyleenioksidia löytyi seesaminsiemenistä, seesaminsiemeniä sisältävistä pähkinävalmisteista sekä luomupsylliumjauheesta. Vaikka löydösten määrä suhteessa valvottuihin tuote-eriin ei ole valtavan suuri, havainnot osoittavat valvonnan tärkeyden, kertoo Tullin tuoteturvallisuuspäällikkö Jonna Neffling.

Tullin mukaan etyleenioksidia ei saisi esiintyä elintarvikkeissa lainkaan, sillä se voi pitkäaikaisessa käytössä aiheuttaa vakavia terveyshaittoja. Aine on luokiteltu syöpää ja solumutaatioita aiheuttavaksi sekä lisääntymiselle vaaralliseksi aineeksi. Joissain osissa maailmaa etyleenioksidia käytetään kuitenkin kasvinsuojeluaineena esimerkiksi siementen ja mausteiden steriloinnissa. EU:ssa käyttö tähän tarkoitukseen on kielletty.

Osa Tullin valvomista etyleenioksidia sisältäneistä elintarvikkeista oli peräisin EU-alueelta, osa EU:n ulkopuolelta. Etyleenioksidia on tähän mennessä tutkittu Tullissa 30 eri tuote-erästä. Valvontaa on kohdennettu muun muassa muiden jäsenmaiden havaintojen perusteella.

Iso määrä tuotteita vedetty myynnistä

Tullin etyleenioksidivalvonta on johtanut Suomessa jo useisiin tuotetakaisinvetoihin. Vuoden 2020 syksyllä useissa EU-maissa havaittiin huolestuttavan runsaita etyleenioksidipitoisuuksia Intiasta maahantuoduissa seesaminsiemenissä. Sittemmin ainetta on löytynyt myös useista muista elintarvikkeista, kuten mausteista ja ravintolisistä. 

Viime vuoden lopussa liiallisten etyleenioksidipitoisuuksien takia myynnistä vedettiin muun muassa Lidlin pähkinöitä, Atrian valmisruokaa sekä leipomo Rostenin näkkileipää. Kaikki nämä tuotteet sisälsivät seesaminsiemeniä, jossa etyleenioksidia havaittiin. Tänä syksynä etyleenioksidin takia on vedetty myynnistä ainakin Pirkan ja Rainbow'n sämpylöitä, Fazerin gluteenittomia tuotteita sekä Mr. Paninin täytettyjä leipiä.

Tullin etyleenioksidivalvonta on tehostumassa tulevaisuudessa, kun Tullilaboratoriossa kehitteillä oleva oma tutkimusmenetelmä valmistuu. Tullilaboratorion johtaja Pirjo Sainion mukaan etyleenioksidia on tutkittu Tullilaboratoriossa aiemminkin, mutta valvonnan tarpeen vähentyessä tutkimuksista luovuttiin parikymmentä vuotta sitten

– Viimeaikaiset löydökset osoittavat, että valvonnalle on jälleen tarvetta. Oman menetelmän myötä pystymme tehostamaan valvontaa entisestään. Tämä tuo entistä paremmat mahdollisuudet edistää elintarviketurvallisuutta ja estää haitallisia aineita päätymästä kuluttajien lautasille, Sainio totetaa Tullin tiedotteessa.

Ostitko näitä tuotteita? Älä käytä!

Muun muassa näitä tuotteita on viime aikoina vedetty myynnistä niiden sisältämän etyleenioksidin vuoksi:

Katso myös: Tällaisia tuoteväärennöksiä jää Tullin haaviin:

3:18

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja