KKO kumosi Harri Nykäsen tuomion

KKO kumosi päätösellään hovioikeuden antaman tuomion koskien HS:ssä ilmestynyttä juttua. Hovi muun muassa velvoitti entisen rikostoimittajan, kirjailija Harri Nykäsen maksamaan syyttäjänä toimivalle miehelle 11 000 euroa korvauksina henkisistä kärsimyksistä yhdessä Sanoma Osakeyhtiön kanssa.

Korkein oikeus on kumonnut entisen rikostoimittajan kirjailija Harri Nykäsen tuomion yksityiselämän loukkaamisesta. KKO:n mukaan Nykäsen Helsingin Sanomiin kirjoittamassa jutussa ei loukattu siinä mainitun syyttäjän yksityisyyttä vaan miehen ammatin kertominen oli olennainen osa uutista.

Kyse oli vuonna 1997 ilmestyneestä jutusta, jossa Nykänen kertoi talousrikoksesta epäillyn naisen puolison toimivan syyttäjänä. Jutun otsikko oli "Johtavan syyttäjän vaimoa epäillään valmisteveropetoksesta". Syyttäjän nimeä ei kirjoituksessa ollut. Sen sijaan jutussa kerrottiin, että mies työskenteli johtavana syyttäjänä Uudellamaalla ja että hän oli ollut syyttäjänä useissa talousrikosjutuissa. Jutussa mainittiin myös, ettei häntä epäilty mistään.

Osa lukijoista saattoi tunnistaa

Syyttäjä kuitenkin katsoi tulleensa tunnistetuksi. Myös KKO näki, että jotkut lukijat saattoivat tunnistaa miehen. Tuomioistuimen mukaan tiedot olivat kuitenkin sen verran yksilöimättömiä, että valtaosalle lukijoista syyttäjän henkilöllisyys ei voinut selvitä pelkästään jutun perusteella.

KKO kumosi ratkaisullaan Helsingin hovioikeuden kaksi vuotta sitten antaman tuomion. Hovi langetti Nykäselle sakkoja ja velvoitti hänet maksamaan miehelle 11 000 euroa korvauksina henkisistä kärsimyksistä yhdessä Sanoma Osakeyhtiön kanssa. KKO tuli samaan ratkaisuun kuin Vantaan käräjäoikeus kuusi vuotta sitten.

Syyte nurin myös käräjillä

KKO luonnehti poikkeukselliseksi tilannetta, jossa syyttäjän läheistä epäillään vakavasta rikoksesta. Sen vuoksi myös uutisen kiinnostavuus perustui nimenomaan siihen, että epäillyn puoliso oli syyttäjä.

Oikeus tähdensi, että mies käytti merkittävää itsenäistä päätösvaltaa ja ajoi muun muassa veropetoksia koskevia syytteitä tuomioistuimissa.

- Kun syyttäjän vaimoa epäiltiin verorikoksesta, oli aiheellista nostaa esiin kysymys miehen mahdollisuudesta toimia puolueettomasti vastaavanlaisissa asioissa, KKO linjasi.

Pian epäilyjen julkitulon jälkeen syyttäjä päättikin, ettei hän toistaiseksi ota uusia veropetosasioita syyteharkintaan.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat