Mainos

KKO antoi lausuntonsa arpajaislaista

Korkeimman oikeuden täysistunto on tullut yksimielisesti siihen tulokseen, että uusi arpajaislaki ei ole sopusoinnussa Ahvenanmaan itsehallintolain kanssa.

Laki muotoiltiin eduskuntakäsittelyssä siten, että Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistys ei pääsisi markkinoimaan Internet-pelejään Manner-Suomessa. Tarkoituksena oli suojella Manner-Suomen pelimonopoleja.

Tasavallan presidentti pyysi muutama viikko sitten korkeimmalta oikeudelta lausuntoa lain yhteensopivuudesta Ahvenanmaan itsehallintolaissa säädetyn valtakunnan ja maakunnan välisen toimivallanjaon kanssa. On hyvin harvinaista, että presidentti pyytää lausuntoa korkeimmalta oikeudelta.

Tuossa tilanteessa presidentti jätti toistaiseksi uuden arpajaislain hyväksymättä. Presidentti ilmoitti päättävänsä lain vahvistamisesta saatuaan korkeimman oikeuden lausunnon.

Viides pykälä, toinen ja kolmas momentti

Korkeimman oikeuden mielestä lain viidennen pykälän toinen ja kolmas momentti eivät ole sopusoinnussa Ahvenanmaan itsehallintolain mukaisen valtakunnan ja maakunnan toimivallan jaon kanssa.

Oikeuden näkemyksen mukaan toisessa momentissa valtakunnan lainsäädännöllä kohdistettaisiin maakunnassa kotipaikan omaavaan arpajaistoiminnan harjoittajaan maakunnan toimivallan piiriin kuuluvaa toimintaa koskeva, siellä toimeenpantava velvoite.

Kolmas momentti ei niin ikään ole korkeimman oikeuden mielestä sopusoinnussa itsehallintolain kanssa, koska sen mukaan valtakunnan viranomaisella olisi oikeus kohdistaa maakunnassa kotipaikan omaavaan arpajaistoiminnan harjoittajaan hallinnollisia pakkokeinoja.

Ilmeistä on, että tasavallan presidentti jättää lain vahvistamatta, joten laki palannee eduskunnan käsittelyyn.
Jos eduskunta haluaa lain voimaan, se voidaan hyväksyä yksinkertaisella enemmistöllä.

Lain lopullinen muotoilu syntyi eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. Valiokunnan mielestä laki ei loukkaisi Ahvenanmaan itsehallintolakia. Eduskunnan kannalta koko asian tekee ehkä jossain määrin kiusalliseksi se, että perustuslakivaliokuntaa on totuttu pitämään nimenomaan perustuslain tulkitsijana.

Hallituksen lakiesitykseen ei sisältynyt kohtaa, joka olisi estänyt Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistyksen internetpelit mantereella. Ahvenanmaan päättäjät tuohtuivat eduskunnan tekemästä muutoksesta ja vetosivat presidentti Tarja Halonen. Presidentti toimi sitten ahvenanmaalaisten toivomalla tavalla. Myös Ahvenanmaa olisi voinut pyytää lausuntoa korkeimmalta oikeudelta, ja sen se olisi ilmeisesti tehnytkin, ellei presidentti olisi ryhtynyt toimiin.

Ahvenanmaalla ollaan tyytyväisiä

Maakuntaneuvos Roger Nordlund oli erityisen mielissään siitä, että korkein oikeus on samalla kannalla ahvenanmaalaisten kanssa. Nordlund ei halunnut arvailla, miten presidentti Tarja Halonen toimii asiassa vastedes.

Nordlund toivoo nyt, että sisäministeriön kanssa voitaisiin käydä poliittisia keskusteluja tulevaisuudesta. Tavoitteena tulisi hänen mielestään olla ratkaisu, jonka kanssa molemmat osapuolet voisivat elää.

Ahvenanmaan näkemyksen mukaan sisäministeriön tarkoituksena on turvata Veikkauksen monopoli pyrkimällä estämään Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistyksen internetpelien markkinointi mantereella.

Ahvenanmaalaisten mielestä mannersuomalaisilla on samanlainen oikeus pelata internetpelejä kuin verkkoon tulevilla ulkomaalaisilla.

Korkeimman oikeuden lausunto ei yllättänyt PAFia

Korkeimman oikeuden lausunto ei tullut yllätyksenä Ahvenanmaan raha-automaattiyhdistykselle PAFille.

"Tämä lausunto ei yllättänyt meitä lainkaan. Olemme alusta lähtien toimineet Ahvenanmaan maakuntahallituksen luvalla. Heidän toimivaltuutensa taas perustuu maakuntalakiin, jota puolestaan tukee Suomen perustuslaki. Mikäli laki olisi tullut voimaan, olisi se rikkonut paitsi Ahvenanmaan itsehallintolakia, myös Suomen perustuslakia", kommentoi PAFin markkinointijohtaja Patrik Hellman tuoreeltaan Korkeimman oikeuden lausuntoa.

Tällä hetkellä PAF Onlinen sivuille on rekisteröitynyt jo yli 33 000 pelaaja. PAF Online tarjoaa vedonlyönti-, kasino- ja lottopelejä.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.